Otvoren novi prostor Job Info centra u Kruševcu

Otvoren novi prostor Job Info centra u Kruševcu

Kruševac, 16. maj, 2023 - U renoviranom prostoru Edukativnog centra iz Kruševca, lokalnog partnera projekta „Znanjem do posla“, zvanično su otvorene nove prostorije Job Info centra (JIC) Kruševac. Na otvaranju novih prostorija predstavljen je cilj programa za podizanje zapošljivosti mladih, koji već osmu godinu podržavaju Vlade Švajcarske i Srbije, kao i usluge koje zainteresovani korisnici ovde mogu dobiti. Organizovan je i mini sajam gde su prisutni mogli da se upoznaju sa svim aktivnostima JIC Kruševac usmerenim ka mladima i poslodavcima u Kruševcu i okolini.

Poslovni prostor Job Info centra u Despota Uglješe 8 u centru Kruševca, posetili su predstavnici brojnih udruženja, organizacija civilnog društva, škola, privatnog sektora, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Direktor programa „Znanjem do posla“ u Srbiji Oliver Štrajt izjavio je da je otvaranje novog funkcionalnijeg prostora Job Info centra u Kruševcu nastavak još intenzivnije saradnje sa školama, kompanijama i ostalim korisnicima iz ovog kraja.

„Zadovoljstvo nam je da povezujemo mlade sa potencijalnim poslodavcima, što ih osnažujemo na putu do prvih zaposlenja i drago mi je što smo imali priliku da vidimo danas koje sve usluge su na raspolaganju mladima Kruševca i okoline kroz naš Job Info centar. To je odličan primer kako mladima pokazati put do onih znanja i veština koje su potrebne na tržištu rada, ali i kako kompanijama iz ovog regiona pomoći da dođu do kvalitetnog kadra koji im je potreban“, rekao je Štrajt i pozvao okupljene da iskoriste potencijal novootvorene kancelarije.

Povezivanje mladih i pripadnika osetljivih grupa sa lokalnom zajednicom i privatnim sektorom radi zapošljavanja i kvalitetnijih uslova rada, noseća je ideja programa koji je predstavljen u Job Info centru u Kruševcu. Edukativni centar Kruševac, koji je ujedno i domaćin događaja, upoznao je javnost sa švajcarskim modelom u upravljanju tržištem rada u domaćim uslovima.

„Job info centar Kruševac jedinstveni je lični vodič mladim ljudima u izboru karijere i orijentaciji na tržištu rada. Ključna karakteristika rada Job info centra jeste da mladi ljudi imaju prilika da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju, da sagledaju svoje dosadašnje stečene kompetencije i karijerne mogućnosti i kreiraju dalje akcione planove za razvoj svojih karijera. Tu smo i za kompanije, kojima obezbeđujemo i stručnu i administrativnu i finansijsku podršku u procesu odabira, obuka i zapošljavanja novih radnika“, istakla je Violeta Stevović, izvršna direktorka Edukativnog centra Kruševac.

Uloga lokalnih partnera u programu „Znanjem do posla“ jeste da pružaju podatke o stanju na tržištu rada mladima u njihovim sredinama, kreiraju programe obuke na radnom mestu, daju praktične savete za razvoj karijere i profesionalnu obuku i pomažu kompanijama i nezaposlenima da se brže i lakše pronađu i upoznaju.

Projekat „Znanjem do posla“ (E2E) je osmogodišnji partnerski projekat Vlade Švajcarske i Vlade Srbije osmišjen da pomogne mladima da steknu svoja prva praktična iskustva i da im olakša zaposlenje. E2E okuplja ključne aktere koji se bave zapošljavanjem mladih iz Vlade Srbije, privatnog sektora i civilnog društva i promoviše njihovu saradnju za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada. Program promoviše švajcarsku ekspertizu za upravljanje tržištem rada prilagođenu srpskom kontekstu.