E2E Priča - Znanjem do posla u Kronošpanu

E2E Priča - Znanjem do posla u Kronošpanu

Kragujevac: Grupa nezaposlenih obučavala se, u okviru projekta “Znanjem do posla”, u „Kronošpanu“ u Lapovu, jedinoj drvno-prerađivačkoj industriji u Srbiji, što im je bio i siguran put do zaposlenja budući da su najbolji polaznici obuke dobili ponudu da ostanu da rade u ovoj kompaniji.

U Kronošpanu su bile organizovane obuke za dva zanimanja: industrijski mehaničar (bravar) i industrijski električar.

Nikad nije kasno za nova znanja

„Radio sam kao mašin-bravar 15 godina u nekadašnjem „14. oktobru“ u Batočini, a zatim sam sam prešao na porodični posao, plasteničku proizvodnju cveća i time se bavio 20 godina. Pošto se supruga zaposlila, kao i deca, nisam mogao da nastavim taj posao, pa sam odlučio da se vratim svom prvom zanimanju“, počeo je svoju priču 56-godišnji Radoslav Milosavljević iz Batočine.

Radoslav nije imao sreće da sam pronađe posao u struci , ali mu je pomogla supruga koja je na sajtu Razvojnog biznis centra saznala za obuku za bravara u Kronošpanu. Radoslav je tako na obuci Znanjem do posla dobio priliku da „ obnovi gradivo“ i usavrši bravarstvo na radnom mestu u Kronošpanu.

„Imam ranijeg iskustva kao bravar, ali u Kronošpanu su mašine drugačije. U staroj firmi sam radio na strugovima, glodalici, bušilici, a ovde su prese za ivericu, to je ipak malo drugačije“, naveo je Radoslav.

Dodaje da radi popravke i sve poslove oko održavanja mašina. Priznaje da nije sve savladao, jer je firma velika, pa skromno kaže da se „uklapa“.

„Kada sam imao 17 i po godina počeo sam da radim učeći od starijih majstora. Posle mnogo godina sada sam dobio priliku da ponovo učim“, kazao je Radoslav i potvrdio da za nova znanja nikad nije kasno.

Kao uspešnom polazniku obuke Znanjem do posla, poslodavac je Radoslavu ponudio posao.

„Radujem se zaposlenju u Kronošpanu, kao i kada sam se prvi put zapošljavao, čak i više. Bio sam izgubio nadu da ću ponovo da se zaposlim, jer sam pokušavao, ali godine su verovatno bile prepreka“, iskren je Radoslav.

Njegovim zaposlenjem, rekao je, zadovoljni svi u porodici.

„Ovaj posao mi mnogo znači , ovo je velika firma. Nisam nikad sumnjao u sebe. Znam da mogu dosta toga da uradim, nije me pregazilo vreme“, rekao je Radoslav.

Obuka za industrijskog električara

U radionici “Kronopšana” upoznajemo 26-godišnjeg Bojana Zlatkovića iz Velike Plane koji sa kolegama menja ležajeve na elektromotoru. On se obučava za industrijskog električara u nadi da će ostati da radi u “Kronošpanu”.

Bojan je po formalnom obrazovanju „daleko“ od električara, budući da je završio srednju Ekonomsku školu i Višu poslovnu u Beogradu. Kaže da nije imao prilike da se zaposli u svojoj struci, pa je krenuo drugim putem. Radio je najpre fizičke poslove, pa je zatim učio sa električarima.

„Radio sam kao elektromonter dve godine za jednu firmu iz Plane i Novog Sada, izvodili smo elektroinstalacije. Hteo sam da promenim posao zbog terenskog rada. Javio sam se na oglas za obuku u Kronošpanu, bio sam zainteresovan da učim za industrijskog električara”, rekao je Bojan.

Iskustvo sa obuke bilo je, kako je rekao, jedinstveno, prvi put imao je priliku da radi sa elektromotorima.

„Učio sam da čitam šeme, upoznao instalacije, kako se pokreće elektromotor, koje su komponente u ormanu, da demontiram, montiram uređaje za pokretanje elektromotora... Za kratko vreme sam mnogo video i dosta učio ovde u Kronošpanu“, ispričao je Bojan.

Bojan je naveo da mu je prvih dana na obuci sve delovalo jako teško, ali da je, kako je vreme odmicalo, sve bilo lakše. Istakao je da mu je najviše pomogao mentor Bojan Jelenković, da savlada najteže izazove, ali i svi drugi majstori.

„Ovaj posao nosi rizik, zato je važno voditi računa o zaštiti na radu, tu su mašine, struja, niski napon. Mi održavamo mašine koje su napolju. To su uglavnom elektromotori koji pokreću lančanike. Zbog eventualnih kvarova je organizovano dežurstvo 24 sata”, rekao je Bojan.

On smatra da što je veća firma, veći su i izazovi, te se stiče i više znanja.

Mentori su „desna ruka” obuke

„Polaznici obuke su bili aktivni, slušaju, uče, pitaju šta im nije jasno. Najvažnije je da paze na bezbednost, ličnu i kolega koji rade pored njih, šta se može, šta ne sme, a šta sme”, rekao je mentor Zoran Đaković.

On je napomenuo da kandidati na obuci uče polako, jedno po jedno, jer ne može sve na brzinu, niti odjednom, da se nauči.

„Poruka mladima je da uče, jer to što nauče ovde - koristiće im sutra bilo gde, što nauče ovde - to im ostaje celog veka”, podsetio je mentor Zoran Đaković.

Mentor za industrijske električare Đorđe Jovković ima sve pohvale za dvojicu svojih praktikanata ističući da su se zalagali, “ušli su u materiju”, upoznali se sa alatima i operacijama koje treba da odrade.

„Ne može ovaj posao da radi onaj ko to ne voli i nije zainteresovan, mora da ima želju da nauči. Ja sam tu da im konkretno pokažem šta je potrebno i da im kroz rad objasnim zašto je to tako, da bi mogli samostalno da obavljaju posao, uz upozorenje da vode računa o bezbednosti, da budu odgovorni i pažljivi”, istakao je iskusni mentor Đorđe Jovković.

Kompanija “ Kronošpan” se prvi put uključila u program obuka na random mestu “Znanjem do posla” kao odgovor na manjak kadrova na tržištu u oblasti elektro i mehano - održavanja. Prema rečima Ivane Ružić, HR menadžera u Kronošpanu, ova obuka je pozitivno iskustvo. Obučavano je pet kandidata, od kojih tri bravara i dva električara.

„Oblikujemo radnika prema našim potrebama. Ova obuka je samo uvod u posao koji treba da se obavlja, ona je, dakle, važna za start novih radnika koji dalje nastavljaju da uče i napreduju na konkretnim pozicijama u našoj kompaniji”, rekla je menadžerka za ljudske resurse u Kronošpanu.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković