E2E Priča - "Znanjem do posla" u IT sektoru

E2E Priča - "Znanjem do posla" u IT sektoru

Pored obuka za zavarivače, bravare, šankere, radnike u kuhinji i slična zanimanja, organizacija ENECA iz Niša, kao lokalni partner na realizaciji projekta "Znanjem do posla", organizovala je značajan broj obuka na radnom mestu za mlade sa lokanim kompanijama u okviru IT industrije. To im je, između ostalog, omogućila lokacija njihovih prostorija koje su smeštene u Naučno-tehnološkom parku Niš. Održane su promocije predstavnicima IT firmi koji su vrlo brzo pokazali interesovanje za obuku novih radnika.

"S obzirom na to da smo u Naučno-tehnološkom parku Niš, hteli smo da predstavimo program i njegovim članovima. Organizovali smo Start-up doručak kako bismo ih informisali o svemu što nudi projekat Znanjem do posla. Tako su započele prve saradnje, a potom su se priključile i mnoge druge kompanije", kaže Marijana Anastasov ispred organizacije ENECA.

Niška ENECA prva podržala IT obuke

Do sada su se za obuke odazvale četiri kompanije iz IT sektora, a ukupno 17 polaznika prošlo je obuku na različitim pozicijama. Organizacija ENECA iz Niša prva je u Srbiji započela saradnju sa IT industrijom.

"Firme u kojima su do sada mladi, talentovani ljudi prošli obuke su Timacum, Blockchain Systems, Syncit Group, Nistruct i Kredium", dodaju iz udruženja ENECA.


Pozivi za nove obuke u okviru ovog Projekta su završeni, ali je nastavak saradnje planiran i sledeće godine, ističu ispred organizacije ENECA.

"Naučno-tehnološki park Niš nudi mnogo mogućnosti kada je reč o pronalaženju posla u IT firmama, a projekat "Znanjem do posla", u saradnji sa partnerima, može da pomogne u odabiru buduće karijere i bržem profesionalnom razvoju", ocenjuju saradnici na projektu.

Podsetimo, „Znanjem do posla“ je osmogodišnji partnerski projekat dve vlade - Švajcarske i Srbije, osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih u Srbiji.


Tekst i foto: Jovana Đorđević i Job info centar Niš / Uredila: Sandra Vlatković