E2E Priča - Znanjem do posla u 12 kompanija

E2E Priča - Znanjem do posla u 12 kompanija

Niš: Tokom 2022. i 2023. godine 33 kandidata prošlo je programe obuke na radnom mestu u 12 različitih kompanija, pokazuju podaci niškog Job Info Centra. Obuke su realizovane za različita zanimanja: CNC operater, pomoćni radnik u kuhinji, office manager, bravar, zubni tehničar, sales specialist, tehničar u grafičkoj industriji i razne pozicije u IT kompanijama. Sve obuke završene su krajem 2023. godine.

"Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli obukama na radnom mestu, jer je većina kompanija na ovaj način uspešno pronašla radnike. Kandidati su, pored stalnog zaposlenja nakon obuka, imali priliku da kroz obuke na radnom mestu steknu i nova znanja i veštine, što je ključno za uspešno obavljanje posla. Ponosni smo što smo kroz proces selekcije, uspeli da prepoznamo i izdvojimo one kandidate koji su ispunili i očekivanja poslodavaca", rekla je karijerna savetnica JIC Niš Aleksandra Ignjatović.

Firme koje su uspešno završile program obuke na radnom mestu posredstvom brokera, organizacije ENECA, a u okviru projekta "Znanjem do posla" su Zumtobel, Stivadent, Promedia Creative, Nistruct, Timacum, Syncit, Spintec, Santos&Santorini, Rižoto pasta bar, Kredium, Hirequarters, Advertise Design.

"Sve kompanije javile su se na javni poziv koji je bio raspisan za saradnju za 2022/23, za programe obuke na radnom mestu. Takođe, preko projekta "Znanjem do posla", kompanije su imale mogućnost i za program Upskilling i Reskilling, čiji je cilj unapređivanje kompetencija već zaposlenih ljudi u kompanijama", dodali su u JIC Niš.

Nakon javljanja kompanija, za svaku obuku bio je raspisan Konkurs na koji su mladi mogli da je jave popunjavanjem prijave i slanjem CV-ja. Svi kandidati bili su u prilici da dođu u niški Job Info Centar na razgovor, posle čega je sledio proces dalje selekcije.

JIC Niš i saradnja sa školama

Job Info Centar Niš sarađivao je do sada i sa školama i to sa sa Gimnazijom 9. maj, Pravno-poslovnom školom u Nišu, ETŠ „Mija Stanimirović”, Mašinskom školom u Nišu, niškom Muzičkom školom i Osnovnom školom „Stevan Sinđelić” u selu Kamenica. Pored grupnih radionica, učenici su pokazali i veliko interesovanje za individualno savetovanje.

"Za individualna savetovanja najviše su se interesovali đaci opšteg usmerenja, i to uglavnom iz Pravno-poslovne škole i Gimnazije 9. maj. U Mašinskoj školi učenici su bili veoma zainteresovani za isprobavanje virtuelnog iskustva za zanimanje viljuškariste ili zavarivača", pokazuju iskustva karijernih savetnika u Nišu.

U JIC Niš primećuju da je najčešći razlog zbog kojeg su im se učenici javljali, nedoumica oko karijernih odluka i u vezi sa odlukama nakon završene srednje škole.

"Učenici se mahom opredeljuju da nastave školovanje, ali nisu sigurni koji je fakultet pravi izbor za njih. Dok je usluga Job Info Centra za koju su đaci stručnih srednjih škola najviše zainteresovani izrada radne biografije."

Jedno od zapažanja karijernih savetnika u Nišu je da veliki broj učenika stručnih tehničkih škola lakše dolazi do obuka ili posla nakon završene srednje škole.

"Velika je potražnja za zanimanjima CNC operatera, operatera u proizvodnji, konobara, kuvara, bravara, ali i raznim IT profilima. Ipak, ključno za zaposlenje mladih jeste njihova lična proaktivnost, neformalno angažovanje i želja za stalnim usavršavanjem", zaključili su u niškom Job Info Centu.

Tekst i foto: Jovana Đorđević / Uredila: Sandra Vlatković