E2E Priča - Zanimanje šivač sve primamljivije

E2E Priča - Zanimanje šivač sve primamljivije

Šabac: U prostorijama šabačkog Job Info Centra, tokom marta, u dva navrata održane su prezentacije Kompanije Adriana tex iz Rume, članice Grupacije Calzedonia, koja se od 2012. godine bavi proizvodnjom kupaćih kostima za domaće i inostrano tržište. Kompanija zapošljava 440 radnika, mahom sa područja Srema, a nakon uspešne saradnje sa Udruženjem Svetlost, koje ih je uvelo u program WBL obuka na radnom mestu koje je do sada prošlo 19 polaznika, odlučili su da na sličan način nastave saradnju i radnike potraže i na teritoriji Šapca.

Ovo je bila prilika da se zainteresovane Šapčanke upoznaju sa kompanijom, otvorenim pozicijama za zapošljavanje, uslovima koje kompanija obezbeđuje radnicima kao i zahtevima koje prema njima ima. Posao šivača kroz program E2E detaljno je predstavljen, a ovo zanimanje, pokazalo se, u poslednje vreme na tržištu rada ponovo dobija na popularnosti i kod mladih i starijih radnika.

Kompanija Adriana tex u Rumi posluje od 2012. godine. Od strane Calzedonie grupe kupljena je 2021. godine.

To je jedan od svetskih vodećih proizvođača kupaćih kostima, donjeg veša, čarapa i drugih odevnih detalja. U Rumi se bavimo isključivo izradom kupaćih kostima. Pre tri godine imali smo 220 radnika, danas imamo 440. Ideja je da taj broj povećamo još više – kaže Dragan Todić, HR menadžer u Adriana tex.

Zapošljavanje novih radnika kroz projekat Znanjem do posla započeli su 2023. godine, i u okviru programa plaćene prakse u ovoj firmi 19 polaznika dobilo je sertifikat za rad u proizvodnji. Najveći broj radnika je sa teritorije opštine Ruma, Sremska Mitrovica i Irig, a sada se ova firma orijentiše i na traženje radnika na području Šapca.

Trenutno smo skoncentrisani na zapošljavanje i sigurno će tako biti i u narednim godinama. Iskustvo koje smo stekli kroz projekat Znanjem do posla je za nas bilo kvalitetno i značiće nam pri primanju novih radnika. Nešto čime smo se bavili i u prošlosti, i danas jeste trening, tako da smo se vrlo brzo dogovorili o načinu njegovog sprovođenja i kroz projekat. Razgovori, kontakt sa kandidatima – sve smo sproveli zajednički sa Job info centrom, oni su bili dostupni i fleksibilni za saradnju, što je nama bilo neophodno tada na početku – kaže on.

Na oglas za operatera u proizvodnji – šivača, javio se veliki broj kandidatkinja.

Želim da promenim trenutni posao – godinama radim u trgovinskom lancima, sada mi se interesantnim čini posao šivača. To je neko novo iskustvo, sa kojim nemam dodirnih tačaka, tako da smatram da će mi biti zanimljivo – kaže A.M, jedna od kandidatkinja.

Firma iz Rume saradnju sa Job Info centrom iz Šapca nastaviće u vidu povezivanja i informisanja mladih u potrazi za poslom, sprovođenja intervjua i pomoći pri selekciji kandidata.

Tekst i foto: Mirjana Čvorić / Uredila: Sandra Vlatković