E2E Priča - Za manje od godinu dana više od 400 mladih prošlo karijerno savetovanje

E2E Priča - Za manje od godinu dana više od 400 mladih prošlo karijerno savetovanje

U okviru projekta “Znanjem do posla”, čiji je jedan od rezultata otvaranje Job Info Centra (JIC) Niš krajem 2022. godine, više od 400 mladih iz Niša primilo je neku od usluga karijernog vođenja i savetovanja koje su razvijene na projektu. Nešto više od polovine ovih kandidata prošlo je i regrutaciju za obuku na radnom mestu u kompanijama iz Niša i okoline.

Radi se o srednjoškolcima i studentima kojima je cilj brže zaposlenje, pronalaženje adekvatnog zanimanja, pomoć u odabiru karijere i sl. Pisanje CV-ja, motivacionog pisma i slične aktivnosti takođe bili su zadaci karijernih savetnika JIC Niš.

Zahvaljujući projektu “Znanjem do posla” puno mladih ljudi pronašlo je obuku za različita zanimanja. Organizacija ENECA lokalni je partner na Projektu i trenutno sarađuju, kako kažu, sa više od 10 firmi.


“Neke od kompanija sa kojima sarađujemo su: ADVERTISE DESIGN, Hirequarters, Rižoto i pasta bar Niš, KREDIUM, Niška pivara doo, Pro Media Creative doo, SANTOS & SANTORINI, Stivadent, Syncit Group, TIMACUM BLOCKCHAIN SYSTEMS doo, ZG Lighting doo, Spintec”, ističu u organizaciji ENECA.

U pomenutim kompanijama mladi prolaze obuku na radnom mestu ili će se obučavati do kraja 2023. godine na više od 20 radnih pozicija u okviru projekta.

“Trenutno su najaktuelnije IT obuke na radnom mestu poput Junior Software Developer, QA tester, Junior Java developer, Junior Android developer i slično”, dodaju iz organizacije ENECA.

Takođe sprovode se i Upskilling/Reskilling obuke za već zaposlene u kompanijama, gde se takođe izdvajaju obuke u IT sektoru. Aktuelne su i obuke iz oblasti marketinga.

Tekst i foto: Jovana Đorđević / Uredila: Sandra Vlatković