E2E Priča - Viljuškarista kroz VR naočare

E2E Priča - Viljuškarista kroz VR naočare

Niš: Pored dosadašnjeg zanimanja zavarivača, koje su korisnici Job Info Centra (JIC) Niš bili u prilici da upoznaju kroz virtuelno iskustvo (VR naočare), kao novina u niškom JIC moguće je kroz VR iskustvo upoznati još jedno zanimanje, posao viljuškariste.

„Mladi sada mogu da se kroz simulaciju upoznaju i sa zanimanjem viljuškariste i detaljima u vezi sa tim, kako ovaj posao izgleda – od upravljanja vozilom viljuškara do celokupne atmosfere i okruženja u kome se ovaj posao obavlja", rekla je Aleksandra Ignjatović, karijerna savetnica u JIC Niš.

Kao i kod zanimanja zavarivača, i u ovom iskustvu, podršku i instrukcije za upravljanje viljuškarom korisnicima daje virtuelni mentor. Na taj način korisnik dobija povratnu informaciju koja mu pomaže da prođe kroz simulaciju, ali i uvid u to kako ovo zanimanje realno izgleda.

Pored karijernih savetnica koje su testirale simulaciju za ovo zanimanje, jedan od korisnika, takođe, bio je u prilici da se na ovaj način oproba u zanimanju viljuškariste. Kao neko ko već ima iskustva u radu na sličnim poslovima, on je istakao da je simulacija odličan način da se neko oproba u poslu. Dodao je da je prikaz okruženja realan i da predstavlja odlično iskustvo.

„U narednom periodu očekujemo uvođenje VR iskustva elektromontera i kuvara, kao i virtuelne demonstracije još nekih zanimanja", najavili su u niškom Job Info Centru.

Dosadašnja upotreba ovog inovativnog alata značajno je unapredila usluge karijernog vođenja i savetovanja u JIC Niš.

„Nadamo da na ovaj način možemo povećati zainteresovanost mladih za neko zanimanje koje je deficitarno na našem tržištu rada, a samim tim i uticati na povećanje zaposlenosti", zaključila je Aleksandra Ignjatović.

Tekst i foto: Jovana Đorđević / Uredila: Sandra Vlatković