E2E Priča - Uspešan model podrške zapošljavanju

E2E Priča - Uspešan model podrške zapošljavanju

Pirot: Ove godine se završava osmogodišnji projekat "Znanjem do posla" koji finansiraju vlade Švajcarske i Srbije. Partneri na projektu u Pirotu su Udruženje građana "Osveženje" i ZIP centar za mlade.

Direktorka ZIP Centra Mira Zlatkov je veoma zadovoljna realizacijom projekta "Znanjem do posla " u Pirotu koji je odavno poznat kao model koji daje rezultate i omogućava mladima da posle obuka na radnom mestu dođu do zaposlenja.

“Veoma smo zadovoljni realizacijom projekta jer se pokazalo da je ovaj model uspešan i da su ga mnoge lokalne samouprave prihvatile kao meru koja daje dobre rezultate a model obuke na radnom mestu uvrstile u svoje programe podrške zapošljavanju, tako da će taj model ostati i posle završetka ovog projekta”, rekla je Zlatkov.

Prema njenim rečima, posle završetka druge faze realizacije projekta do kraja godine, ima najava o nastavku i trećoj fazi projekta.

“Zaista su odlični rezultati na svim nivoima i sve su to argumenti za nastavak. U prilog tome je i što je Grad Pirot u svoj Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2021-2023. godinu , kao jednu od mera uvrstio i program obuka na radnom mestu. Ova mera kreirana je u potpunosti po uzoru na model obuka na radnom mestu koji je razvijen na projektu "Znanjem do posla", s tim što smo se trudili da obuhvatimo ciljnu grupu, i kompanije i polaznike obuke, koji nisu obuhvaćeni programom "Znanjem do posla" kako bismo imali sveobuhvatnu podršku i omogućili učešće svima onima kojima je podrška potrebna”, rekla je Zlatkov, dodajući da je ove godine organizovana obuka za 15 osoba za deficitarna zanimanja u šest kompanija.

Ona se osvrnula i na dosadašnje rezultate.

“Posle svakog ciklusa obuka na radnom mestu više od 60 odsto onih koji su prošli obuke dobilo je posao u kompanijama gde je obuka organizovana. Pažljivo biramo kompanije koje učestvuju u ovom programu i radimo detaljne selekcije polaznika. Karijerni savetnici Job Info centra rade karijerna vođenja i savetovanja i pomažu i kompanijama i mladima”, navela je ona.

Od prošle godine pirotski Job Info centar svoj rad proširio je i na Nišavski okrug.

“Saradnja sa kompanijama, školama i ustanovama u tom okrugu je odlična. Imamo kompanije koje nam se više puta javljaju i učestvuju u našim javnim pozivima za realizaciju obuka na radnom mestu. Kompanije su zadovoljne podrškom koju dobijaju”, zaključila je Mira Zlatkov.

Tekst: Zoran Panić / foto: arhiva JOb Info centra / uredila: Sandra Vlatković