E2E Priča - Učenici u programu Job shadowing

E2E Priča - Učenici u programu Job shadowing

Grupa đaka završnog razreda Trgovinsko-ugostiteljske škole (TUŠ) “ Toza Dragović” u Kragujevcu uključila se u program “Job shadowing”. To je nova usluga programa Znanjem do posla u kojoj mladi imaju priliku da se upoznaju sa zanimanjem na radnom mestu kroz praćenje rada zaposlenog u samoj kompaniji. Svoja vrata za “senke na poslu” otvorila je firma “Color drop” iz Kragujevca.

Praksa nema alternativu

„Prvi put sam imao priliku da se upoznam u proizvodnji sa celim procesom rada. Probao sam malo da šijem. Velika je razlika u odnosu na učenje u školi. Ovde mi je mnogo zabavnije“ kaže Luka Biorac koji će ove godine završiti školovanje za dizajnera odeće u TUŠ „Toza Dragović“.

Ina Veljković je Lukina „koleginica“ koja planira da studira grafički dizajn. Sa svim stečenim znanjima, kaže, može sebe da zamisli u poslu vezanom za izradu odeće. Sa velikim zadovoljstvom učestvovala je u job shadowing-u u Color drop-u odakle nosi samo dobre utiske. U jednoj reči - zanimljivo, a opširnije:

„Sve smo obišli i videli sve, šta i kako funkcioniše. Ne bismo mogli baš sve da radimo, ali smo sve probali. Ovde smo naučili više stvari nego u školi“.

Ina naglašava da joj je bilo najkorisnije i najzanimljivije što je imala priliku da prvi put vidi i isproba mašinu koja se koristi umesto makaza.

„Ovde nam je svima bilo zanimljivo krojenje sa mašinom , pošto nemamo tu mašinu u školi, pa smo koristili samo makaze. Zato smo na njoj najviše hteli da probamo“, rekla je Ina.

„Bilo mi je super, interesovalo me je. Zadovoljna sam što sam imala priliku da uđem u proizvodnju i izbliza vidim i probam sve što smo u školi učili teorijski. Bilo mi je vrlo korisno“ kaže Sara Krstić, učenica četvrtog razreda-dizajner odeće.


Njena drugarica iz razreda Nikolina Savić želi da radi u proizvodnji odeće.

„Sve je zanimljivo, sve sam probala da radim, i šivenje i krojenje. O tome se nauči ovde mnogo više nego u školi. Prvi put sam se upoznala i sa pravom atmosferom u proizvodnji“ kaže Nikolina.

Pozitivno iskustvo poslodavca

„Učenici su tokom poseta našoj firmi tokom dve sedmice probali u suštini sve, zato što je ova firma i bukvalno „ tri u jedan“, radimo i šivenje i krojenje i štampariju. Oni su probali da rade sve što im je bilo dostupno u tom momentu i što smo mi mogli da im damo da rade kao početnici“ objasnila nam je Jelena Radivojević, zamenica direktora „Color drop“.

Ona ima samo reči hvale za učesnike programa „job shadowing“

„Đaci su bili tačni, dolazili su kod nas na vreme, dolazili su svaki dan. Sve što sam im dala kao zadatak korektno su obavili“ kaže Jelena.

Ona ističe da učenicima mnogo znači kada imaju priliku da se upoznaju sa zanimanjima neposredno u proizvodnji, jer mogu da bolje procene svoja interesovanja kao i sposobnosti i da donesu odluku o karijernom izboru.

„Color drop“ je firma koja se takođe uključila i u obuke nezaposlenih mladih na radnom mestu po programu Znanjem do posla budući da je na tržištu rada danas „tanka“ ponuda šnajdera.

„Slaba je ponuda šnajdera na tržištu rada. U školi se više se ne obrazuju konkretno za taj posao, nego se zanimanje zove dizajner odeće, a mladima posle školovanja mnogo fali praksa“ smatra Jelena.

U firmi Color drop-u su vrlo motivisani da otvore vrata za mlade koji su zainteresovani da uče i ostanu da rade u njihovoj proizvodnji.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković