E2E Priča - Učenici kao „Senke na poslu"

E2E Priča - Učenici kao „Senke na poslu"

Kragujevac: Program „Senke na poslu“ (Job shadowing), koji se prvi put sprovodi u okviru projekta Znanjem do posla, naišao je na veliko interesovanje srednjoškolaca u Šumadiji, jer tokom posete kompanijama, zahvaljujući tom programu, imaju priliku da se, uz pomoć stručnih radnika upoznaju sa kompletnim procesom proizvodnje i zanimanjima.

Učenici na taj način stiču saznanja koja će im biti korisna kada budu formirali odluku o karijernom putu posle školovanja.

Upoznavanje procesa proizvodnje

U programu Job shadowing su do sada učestvovali zainteresovani učenici iz tri srednje škole iz Kragujevca. To su učenici iz Srednje stručne škole - mašinski smerovi, Prva tehnička škola-arhitektura, prehrambeni smer, administrator računarskih mreža i „tekstilci“ iz Trgovinsko -ugostiteljske škole „Toza Dragović“.

Kompaniju Wacker Neuson u Kragujevcu posetilo je 40 učenika mašinske i 20 tehničke struke. Zorica Mitrović iz Razvojnog biznis centra nam je rekla da su đaci u toj kompaniji imali priliku da u Trening centru i sami „probaju i osete“ aparat za zavarivanje.

„Organizovana je i poseta učenika kompaniji „Kronošpan“ u Lapovu, a biće uključena i firma Fortaco iz Gruže. Kompaniju Vorwerk u Čačku posetiće đaci Mašinsko- saobraćajne škole i Tehničke škole iz Čačka, kako bi se bliže upoznali sa zanimanjem operater za brizganje plastike i gume i operater za upravljanje numeričkim i automatskim mašinama“, rekla je Zorica Mitrović.

Ona je naglasila da se tokom ovih poseta učenici upoznaju sa kompletnim procesom proizvodnje, kao i sa pojedinačnim zanimanjima.

Mila prihvatila izazov

Učenici koji su obišli kompaniju Wacker Neuson u Kragujevcu imali su priliku za izazov da se, pošto su dobili korisne instrukcije zaposlenih, i sami okušaju kao zavarivači. Najodvažnija je bila 18-godišnja učenica Prve tehničke škole Mila Pavlović, koja uči za administratora računarskih mreža. Ona se prva javila da isproba aparat i napravi svoj prvi var.

„U školi su nas obavestili da možemo da posetimo Wacker Neuson. Ja sam se javila iz znatiželje, jer ,iskreno, nisam ni znala čime se bavi ta kompanija. Nisam imala predstavu šta se tamo radi, niti mi je zavarivanje bilo u glavi“, ispričala je Mila.

Dodala je da nije imala dilemu kada su ih pitali ko želi da proba da vari i javila se prva. Kaže da su „svi bili šokirani“ kako se osmelila pre svojih drugara.

„Meni je bilo jako drago da imam tu priliku. Obukla sam kecelju, stavila masku, rukavice, dakle imala sam kompletnu opremu. Pomagala mi je mentorka Milica iz kompanije.“

Mila ovako opisuje svoje novo iskustvo:

„Kada sam uzela aparat u ruke, malo me uhvatila trema, ali sam rekla sebi - ništa strašno, ti ćeš to da probaš, ne možeš ništa da pogrešiš , prvi ti je put, znači, mogu da te posavetuju. I ispalo je jako dobro, odlično sam uradila, pohvalili su moj trud. Nikada nisam varila, nisam nikada ranije razmišljala o tome da krenem da se bavim tim poslom.“

Ona je zadovoljna, jer je imala priliku da poseti kompaniju kao što je Wacker, vidi kakvi su uslovi rada i da upozna zanimanja. Kaže da je važno da se mladima neko posveti na radnom mestu, da im pokaže, da ih nauči.

„Videla sam da u kompaniji ima dosta žena zavarivača i da ne bi trebalo imati predrasude da je to isključivo muško zanimanje“, rekla nam je Mila.

Do zanimanja zavarivač Milu je dovela radoznalost, a kada je i sama isprobala aparat, može da kaže da je taj posao zanimljiv i misli da bi u njemu bila uspešna.

„Možda to i bude moj izbor“, rekla je Mila, koja još nije donela konačnu odluku o svom karijernom putu posle mature.

Ima pregršt ideja i planova i pred njom je sada odluka o izboru u koji, kako kaže, želi da bude sigurna.

„Htela bih da usavršim engleski , zanima me i web dizajn, programiranje, zdrava hrana...“, nabrajala je Mila svoja interesovanja.

Kako bi napravila dobar izbor za svoju karijeru, ona se odlučila za uslugu karijernog savetovanja u Job info centru u Kragujevcu.

„Sa Milom smo razgovarali o njenim ciljevima i željama. Ona je devojčica koja dosta toga želi i može i zato se još nije profesionalno orijentisala“, rekla je Mitrović iz RBC-a.

Prema njenim rečima, Mila je uradila Way-Fi karijerni kviz, jedan od alata JIC-a koji pomaže da mladi bolje upoznaju sebe i dobiju listu zanimanja koja su dominantna na osnovu unetih odgovora.

Shodno odgovorima u kvizu, dobila je listu od tri oblasti u kojima bi mogla da gradi svoju karijeru: građevina, saobraćaj i logistika, ishrana.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković