E2E Priča - Sandrin novi posao

E2E Priča - Sandrin novi posao

Kragujevac: Mašinski tehničar, 38-godišnja Sandra Stevanović ispunila je, zahvaljujući obuci „Znanjem do posla“ svoju želju da pronađe novi posao i rad u auto industriji zamenila poslom u firmi „Sunce Marinković“ u Kragujevcu koja se bavi proizvodnjom i prodajom i ALU i PVC stolarije.

Prihvati izazov

„Do sada sam radila u fabrikama u auto industriji. Htela sam da promenim posao. Slučajno sam saznala za obuku Znanjem do posla... Rešila sam da krenem na obuku, da probam, da vidim kako mi ide, kao neki novi izazov“, rekla je Sandra koja je po obrazovanju mašinski tehničar.

Ističe da je htela da promeni posao , kako kaže, da nađe lakši i bolje plaćen posao, ali i da radi u jednoj smeni, budući da je rad u tri smene bio težak izazov za njenu porodicu.

„Ja sam se umorila i istrošila od te treće smene, nisam više mogla tako da funkcionišem, a trpeli su svi u porodici i deca i suprug“, napomenula je Sandra.

Na obuci se, kako kaže, dobro snašla i brzo uklopila u radne obaveze.

„Ovde nema mnogo žena, mislim da ima dve i ja sam treća“, navela je Sandra koja je “muški“ savladala obuku i nagrađena je zaposlenjem u kompaniji „ Sunce Marinković“.

Na naše pitanje šta je presudilo da joj poslodavac ponudi ugovor o radu Sandra je rekla:

„Mislim da su zadovoljni mojim radom, odgovorna sam, precizna, ozbiljno shvatam posao, brza sam, vredna. Fizički nije naporno, a ako i bude, uvek neko od kolega priđe i pomogne.“

Mogu ceo prozor da uradim!“

U „Suncu Marinković“ Sandra se obučavala za posao operatera u proizvodnji i montaži ALU i PVC stolarije. Kaže da je naučila sve ono što joj je bilo potrebno da se uspešno uključi u rad.

„Sečem kit lajsne za PVC stolariju na CNC mašini. Meračem uzmem meru, stavim odgovarajuću lajsnu na tu poziciju, mašina obavi sečenje , a ja proverim lajsnu“, objasnila nam je Sandra deo svojih obaveza.

E2E obuku bi preporučila kako mladima koji su bez posla, tako i onima koji žele da naprave novi izbor u svojoj karijeri:

„Dobra je obuka, dosta se nauči i teorijski i praktično, odličan je mentor. Super mi je bilo na obuci, neverovatno iskustvo! Dosta sam videla, prošla i naučila. I baš sam ponosna na sebe, stvarno, sada sama mogu kompletno ceo prozor da uradim, da ga okujem, zavarim, ustaklim postavim lajsne, sve sam to naučila.“

Sandra vidi i mogućnosti da napreduje u kompaniji „Sunce Marinković“, uz dodatna učenja i do mesta kontrolora. Potpuno je zadovoljna poslom i kolektivom za koji je rekla da je divan, a atmosfera opuštena, bez tenzije i napetosti i bez pritiska.

„To je presudilo da ostanem ovde. Dolazim na posao rasterećena. Ovo mi je jedno vrlo pozitivno iskustvo“, rekla je sa osmehom.

Istakla je dobar potez predstavnika kompanije koji su joj posle obuke odredili radnu poziciju, jer su je pre te odluke najpre pitali gde joj se sviđa i gde joj najviše odgovara da radi.

„Rekla bih da je mašina nekako izabrala mene, iako sam sve prošla , najbolje mi je ovde gde sam se i obučavala , tu sam i ostala da radim posle obuke Znanjem do posla“, rekla nam je Sandra.

Zapažanja mentora

Aleksandar Nikolić, koji radi u „Suncu“ 15 godina bio je mentor polaznika obuke Znanjem do posla. Prema njegovim rečima, praktikanti obuke nisu imali radnog iskustva u ovoj branši, neki su se odlično pokazali na obuci, a neki su manje napredovali.

„Ovo zanimanje ne postoji u šifarniku zanimanja, a najpribližnije je operater u industriji nameštaja. Ovo je jedan vid bravarstva. Praktikanti su prošli obuku u proizvodnji PVC i aluminijumske stolarije i montaže. Trajala je tri meseca, jedan mesec su radili na PVC, drugi ALU stolariju, a zatim montažu prozora i vrata“ objasnio je Aleksandar.

Na obuci bio ključan bio odnos praktikanata prema poslu i njihova zainteresovanost da steknu nova znanja i iskustva.

„Među praktikantima je bila Sandra koja je bila vrlo vredna i marljiva na poslu i htela da nauči nešto novo, budući da se ovim poslom nije bavila ranije“, rekao je Aleksandar.

U proizvodnji ima i težih poslova kao što su sečenje, zavarivanje, spajanje profila...Na našu opasku da možda zbog toga i nema mnogo žena na radnim mestima u hali , Aleksandar je naveo:

„Misle da je teško i da je prljavo, ali kada dođu ovde uvere se da nije baš tako. Ima par operacija na kojima žene mogu da rade, čak je i poželjno da one tu rade, jer su pedantne i tačne. Iskustvo je pokazalo da su žene bolje u nekim operacijama, i u kontroli, jer se obaziru na detalje. Žene više vode računa o pedantnosti i o funkcionalnosti proizvoda“, ocenio je Aleksandar.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković