E2E Priča - Sa naučnicima na „Ti“ – Mladi u Institutu „VINČA“

E2E Priča - Sa naučnicima na „Ti“ – Mladi u Institutu „VINČA“

Šabac: Lokalni partneri projekta „Znanjem do posla“ – Udruženje „Svetlost“ iz Šapca realizovali su radni sastanak u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ u cilju razvoja plana popularizacije prirodnih nauka kao budućih zanimanja srednjoškolaca.

U okviru ovog projekta, sa obostranim interesom, planirane su uzajamne posete u sledećoj školskoj godini – mladi iz Šapca dolaziće u posetu Institutu, a naučnici će boraviti u Job info centru u Šapcu. Kroz razgovore, radionice i druge aktivnosti, kao prilikom prve posete, razmenjivaće se iskustva i znanja između naučnika i zainteresovanih Šapčana.

Predstavnicima Nuklearnog instituta „Vinča“ ova razmena ideja i međusobnih potreba čini se kao veoma uspešna zamisao.

„Značajno je umrežavanje između institucija i organizacija civilnog sektora. Cilj nam je da ostvarimo direktne kontakte sa građanima, a naročito sa mladima“, rekla je direktorka Laboratorije za molekularnu biologiju Maja Živković.

I za Job info centar Šabac ova saradnja predstavlja važan korak, jer se od početka rada u okviru projekta E2E stvara potreba za realnim susretima naučnika i mladih.

„Kada smo podelili informaciju sa volonterima u Udruženju „Svetlost“ da ćemo posetiti Nuklearni institut Vinča, dobili smo potvrdu da im je to veoma zanimljivo, naročito onima koji još nisu odlučili šta će da studiraju. Pored obilaska i upoznavanja sa njihovim radom, planiramo i druge zajedničke projekte u budućnosti“, rekla je karijerna savetnica Gordana Mandić Radosavljević.

Mladi koji su u Job info centar došli po savet i praktičnu pomoć u planiranju i unapređenju buduće karijere na ovaj način imaju priliku da se upoznaju sa poslovima o kojima se retko govori.

„Veoma mi dobro zvuči ova ideja, jer u mom okruženju ne postoje ljudi koji su naučnici i posao naučnika je za mene prilično nepoznato zanimanje“, iskrena je volonterka Staša R.

Ovo je samo jedan od načina da se brojna zanimanja približe mladima koji na taj način formiraju raznovrsniju iskustvenu bazu za izbor svoje buduće profesije.

Tekst i foto: Ana Marić / Uredila: Sandra Vlatković