E2E Priča - RBC: U kompanijama obučen 71 polaznik

E2E Priča - RBC: U kompanijama obučen 71 polaznik

Kragujevac: U okviru javnog poziva za poslodavce 2022/2023, u okviru projekta „Znanjem do posla“, Razvojni biznis centar Kragujevac (RBC) do sada je realizovao 15 obuka na radnom mestu u 10 kompanija, u kojima su učestvovali poslodavci iz Kragujevca, Lapova, Gruže, Vrnjačke Banje, Kraljeva i Čačka.

Obuke za 11 zanimanja

“Zanimanja za koja su realizovane obuke su: CNC operater, bravar, zavarivač, mašin-bravar, električar, operater u proizvodnji nameštaja od pločastih materijala, elektromonter, obuka za programiranje u Autodesk inventoru, operater u proizvodnji i montaži aluminijumske i PVC stolarije, operater brizganja, šivač”, navela je Marija Stojadinović iz RBC.

U ovim obukama je učestvovao 71 polaznik. Oni su sticali praktična znanja na radnim mestima u kompanijama iz Kragujevca : Jelofina doo, Wacker Neuson doo, Color drop, Regent plus, Sunce Marinković. Obuke na radnom mesti održane su i u Kronošpanu iz Lapova, u firmi Fortaco iz Gruže, zatim Tehnomatiku iz Vrnjačke Banje, kao i u Elektromontaži u Kraljevu i Vorwerku iz Čačka.

Najviše polaznika je bilo u Wacker Neusonu gde se 13 polaznika obučavalo za zavarivača, a 11 praktikanata je „ ugostio“ u Vorwerk u Čačku. U Suncu Marinković iz Kragujevca obučeno je devetoro polaznika za operatera u proizvodnji i montaži aluminijumske i PVC stolarije.

Kod istih poslodavaca, nakon obuka zaposlilo se ukupno 37 polaznika.

U ovom ciklusu održano je pet obuka za mentore. Bilo je 48 mentora iz devet kompanija.

Javni poziv za obuke u Vorwerku

U RBC su rekli da je u toku obuka za CNC operatere u kompaniji Stax technologies, gde je 12 kandidata, dok AMM Manufacturing u Kragujevcu obučava 10 kandidata za zanimanje zavarivač aluminijuma.

„U toku je javni poziv za obuku za operatera brizganja plastike u kompaniji Vorwerk u Čačku. U pitanju je internacionalna veoma uspešna kompanija, koja svim kandidatima, koji budu izabrani od prvog dana obuke nudi ugovor o radu“, istakla je Stojadinović iz RBC.

Na poziv mogu da se prijave prvenstveno mladi, nezaposleni, do 30 godina starosti, kao i nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih grupa, bez obzira na starost.

BIPS: Obuke u Adientu i Leoniju

“U organizaciji Business Innovation Programs (BIPS) u kompaniji Adient u Loznici u toku su obuke za 60 polaznika za zanimanje šivač automobilskih sedišta. Otvoren je poziv i za 30 nezaposlenih za obuku za izrađivača kablovskih sklopova u Leoniju u Kraljevu”, rekao je Lazar Đoković iz BIPS-a.

Prema njegovim rečima, završene su obuke u Banja komerc Bekament DOO gde je osmoro mladih imalo priliku da stekne kompetencije za zanimanje operater u proizvodnji materijala za završne građevinske radove , posle koje se zaposlilo šestoro praktikanata.

Đoković je najavio da se pripremaju i nove obuke u kompanijama koje prvi put učestvuju : Regent Lighting doo Svilajnav i Vossloh Schwabe Serbia d.o.o.

„Na kraju aktuelnog ciklusa obuka verujem da ćemo uspeti da realizujemo postavljeni cilj i da više od 150 mladih dobije priliku da učestvuje u programu obuke i da se više od 90 njih dobije mogućnost za zaposlenje”, rekao je on.

Poslodavci biraju spremne da uče i rade

U RBC ističu da je aktuelni ciklus obuka organizovan u skladu sa potrebama tržišta rada.

„Javni poziv je namenjen poslodavcima koji imaju potrebu za zapošljavanjem, pa je uvek reč o poslovima i zanimanjima za kojima postoji potreba na tržištu rada i koji tim kandidatima mogu doneti zaposlenje odmah nakon obuke“, rekla je Stojadinović iz RBC-a.

Navela je i koje su specifičnosti ovog ciklusa obuka E2E:

„Ključna specifičnost ovog poslednjeg ciklusa obuka ogleda se u trendu, koji su već uočili akteri na tržištu, da su potrebe na strani poslodavaca mnogo veće, nego što je ponuda radne snage. U tom smislu mnogo je teže regrutovati dovoljan broj kandidata, koji su motivisani i spremni da uče i rade.“

Ona navodi da je iskustvo sa obuka generalno pozitivno.

„Poslodavci prihvataju ovaj poziv i projekat kao delotvoran način pronalaženja kandidata za posao i regrutovanja potrebnih kadrova. Ono što jeste izazov, to je nedovoljan broj radne snage u odnosu na potrebe tržišta rada“, napomenula je Stojadinović.

Ona je dodala da su obuke u okviru projekta „Znanjem do posla“ odličan način za mlade nezaposlene da na brz i efektivan način steknu kompetencije, koje traži tržište rada, da se povežu sa dobrim poslodavcima i da dođu do kvalitetnih poslova.

Put do obuka je jednostavan.

“Pratite stranice Razvojnog biznis centra Kragujevac i Job info centra Kragujevac na društvenim mrežama, na kojima redovno objavljujemo informacije o aktuelnim obukama. Možete se prijavljivati direktno putem online aplikacije, ili nam se javiti putem telefona 034/502-557. Takođe možete doći u naše kancelarije u ulici Trg topolivaca 4 (zgrada Biznis inovacionog centra Kragujevac). Obavićemo sa vama razgovor, zajedno utvrditi koje su vaše preferencije, interesovanja, planovi, i u skladu sa tim dati vam preporuku u koju od raspoloživih obuka se možete uključiti”, poručila je Marija Stojadinović iz RBC.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković