E2E Priča - Osnovci preduzetnički orijentisani

E2E Priča - Osnovci preduzetnički orijentisani

Šabac: Krajem marta predstavnici šabačkog Job info centra održali su četiri radionice u okviru karijernog vođenja i savetovanja za 75 maturanata u OŠ „Mića Stanojlović“ u Koceljevi i izdvojenom odeljenju ove škole u Draginju, tokom kojih su pokazali veliko interesovanje i odlučnost za nastavak karijernog planiranja u smeru preduzetništva i nastavka porodičnog posla.

Opština Koceljeva, na razmeđi Šapca i Valjeva, koju naseljava blizu 5.000 stanovnika, razvija se sve ubrzanije u poslednjih nekoliko godina. Srednja škola zadovoljava većinu potreba svršenih osnovaca, a samo mali broj školovanje nastavlja u okolnim većim gradovima.

Upravo iz tog razloga, programi koji učenicima u ovom periodu pomažu da procene svoje kompetencije i saznaju nove informacije kada su njihova interesovanja i mogućnosti u vezi sa zanimanjima u pitanju, su od velikog značaja za njih, ali i njihove roditelje koji su u velikoj meri orijentisani na preduzetničke biznise.

„Mali broj učenika će gravitirati ka Šapcu, Valjevu ili Beogradu. Primetili smo da, što se tiče njihovih planova za budućnost, želja im je da odmah nakon škole pokrenu svoj biznis. Već kroz priče svojih roditelja znaju za programe Nacionalne službe za zapošljavanje“, istakla je Gordana Mandić Radosavljević, karijerna savetnica.

Oni pokazuju, dodala je, interesovanje već jako rano da kroz preduzetništvo traže svoju poziciju na tržištu rada kako bi se što pre osamostalili u finansijskom smislu

Iznenađuje činjenica da bez obzira na to što su u pitanju učenici koji dolaze mahom iz seoske sredine, samo oko 10 odsto njih planira da upiše smer poljoprivredni-tehničar u pomenutoj srednjoj školi.

„To su najčešće đaci čiji roditelji imaju poljoprivredna gazdinstva i koji planiraju da nastave da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Oni su već sada angažovani na poslovima na porodičnim farmama. Primetno je zadovoljstvo, kao i njihov interes i želja da se time bave“, zaključila je karijerna savetnica.

Upravo deci koja dolaze sa svim ovim predubeđenjima, kada je planiranje karijere u pitanju, radionice su se učinile jako zanimljivim. Kako i sami kažu, nisu imali prilike da se tokom osmogodišnjeg školovanja susretnu sa nečim sličnim.

„Ovo što smo danas čuli i razgovor koji smo imali sa ljudima iz Šapca je na mene ostavilo lep utisak. Iako ja već imam planove za srednju školu, možda će nekom od mojih drugara da pomogne da se odluči“, rekla je M. T, učenica osmog razreda.

Mnogi su upravo sada shvatili da karijerni put predstavlja složen proces koji je podložan stalnom menjaju.

„Znam čime ću se baviti, ali ova radionica pokazala mi je i da imam sklonosti prema još nekim oblastima, za šta nisam bio siguran do sada“, naveo je B. R. iz Koceljeve.

Nakon sprovedene radionice, pojedinačnog i grupnog angažovanja učenika na različitim aktivnostima u okviru programa KVIS, na obostrano zadovoljstvo, uprava škole izrazila je želju da sa Udruženjem Svetlost sarađuje i kroz omladinski program, koji nudi mogućnost realizacije radionica usmerenih na upravljanje emocijama, rodnu ravnopravnost, ekologiju i očuvanje životne sredine.

Tekst i foto: Ana Marić/ Uredila: Sandra Vlatković