E2E Priča - Obuka u Jelofini

E2E Priča - Obuka u Jelofini

Kragujevac: Obuka na radnom mestu u okviru programa „Znanjem do posla“ prvi put je organizovana u kompaniji Jelofina iz Kragujevca za trojicu mladih praktikanata koji stiču prva radna iskustva u drvnoj industriji.

Operater u drvnoj industriji

Obuka za zanimanje operater u drvnoj industriji traje tri meseca. Praktikanti govore o utiscima posle prvih mesec dana ove obuke.

„Došao sam da vidim kako je raditi na CNC mašinama, jer me to baš zanima. Radio sam u svojoj perionici, ali je kraj sezone, pa sam odlučio da naučim i ovaj posao“, rekao je Veljko Škrbić (19) koji je završio smer administrator računarskih mreža u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu.


Veljko je istakao da je kao mlad čovek otvoren za nova znanja i da je dobro sve novo što nauči da radi.

„Sada radim na sečenju i kantovanju, ali me prvenstveno zanimaju CNC mašine“ otkriva Veljko svoje afinitete.

Želeo bi, kako je rekao, da posle obuke ostane da radi u Jelofini.

„Važno je da imam dobar posao, svoju platu, da steknem samostalnost u radu“, naveo je Veljko.

Prva radna iskustva Alekse i Seada

„Dobro mi je na obuci. Treba da prođem sve mašine, a trenutno sam na kanterici, koju nikada ranije nisam video. Sebe vidim u ovom poslu kada završim obuku“, rekao je Aleksa Bogićević(18) iz Velike Plane koji je po obrazovanju vozač motornih vozila.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da mu odgovaraju i posao i kolektiv .

„Ostao bih da radim ovde, sviđa mi se. Hteo sam da prikupim što više znanja. Planiram i da završim četvrti stepen u svojoj struci, u saobraćaju, vanredno“ naveo je Aleksa, ističući da su i njegovi roditelji podržali izbor obuke u okviru projekta „Znanjem do posla“.

Aleksin drug iz odeljenja u srednjoj školi Sead Arsić (17) hteo je, takođe, da se oproba na obuci u Jelofini i ističe da su sva njegova očekivanja ispunjena.

„Dobro je, nije teško, kolege su odlične. Mnogo brzo i dobro sam se uklopio. Važno je dobro okruženje i da znam da radim“, smatra Sead.

Sead je naveo da je na početku obuke učio da radi na mašina za kantovanje sa kojom se prvi put sreo, a da sada radi na CNC-u.

„Bio bih najsrećniji da ostanem da radim u Jelofini i da zaradim svoj prvi dinar“ iskren je Sead.

U Jelofini su rekli da na tržištu nema „gotovih“ radnika za rad u proizvodnji nameštaja i da je obuka na radnom mestu pravi izbor.

„Imamo potrebu za kvalifikovanom radnom snagom obučenom u realnim uslovima zbog proširenja kapaciteta“, rekao je Nemanja Dimitrijević, izvršni direktor u Jelofini.

Kaže da su mladi praktikanti na obuci E2E faktički krenuli od nule, ali da uz pomoć mentora i kolega već sada mogu samostalno da rade neke jednostavnije operacije.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković