E2E Priča - Obučeni za bravara u zadruzi „Roj“

E2E Priča - Obučeni za bravara u zadruzi „Roj“

Kruševac: U pčelarskoj zadruzi „Roj“ u Medveđi, nedaleko od Trstenika, četvoro polaznika je završilo obuku na radnom mestu u okviru programa „Znanjem do posla“.

Sprovedena su, prema rečima Ilije Jovanovića iz Edukativnog centra, organizacije koja taj program sprovodi u Rasinskom okrugu, dva programa obuke:

„Imali smo upskiling za troje radnika koji su u kompaniji manje od 12 meseci. Obuka je bila za zanimanje bravar. Njih troje su ranije bili pomoćni radnici, a sada su obučeni za bravara sa ciljem da sebi obezbede bolje radno mesto i bolje ugovore.“

Osim njih, obučen je jedan praktikant za zanimanje bravar.

Da je program „Znanjem do posla“ bio koristan ovoj zadruzi potvrđuje direktorka Jelena Bradić Lađarević, koja je istakla da imaju problem sa pronalaženjem radnika.

„Proizvodimo pčelarsku opremu za izvoz, zapošljavamo 50-tak radnika. Mogli bismo da zaposlimo još tridesetak, ali nažalost ne možemo da nađemo radnu snagu. Probali smo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, preko oglasa, putem preporuka. Kroz ovaj program smo uspeli da obučimo naše radnike, znači nam da imamo odgovarajući kadar“, objasnila je naša sagovornica.

Ona je dodala da su na ovaj način obučili rukovaoce stolarskim mašinama:

„Radnici su dobili nove veštine, stekli brzinu i novo znanje. Znači nam da imamo kvalifikovane i kvalitetne radnike. Obuka je trajala mesec i po dana, teorijsku obuku za zaposlene koji su već radili kod nas držali su naši instruktori, koji su obučeni za dualno obrazovanje, dok je za novozaposlenog praktikanta bio angažovan profesor za teorijsku obuku.“

Ova zadruga većinu svojih proizvoda, odnosno 90 odsto, izvozi, pre svega u zemlje Skandinavije. Reč je o porodičnoj firmi koja postoji duže od tri decenije. On se nadaju, kako su rekli, da će uspeti da reše problem nedostatka radnika.

„Ovo je mala sredina, mladi jednostavno odlaze ili u inostranstvo ili u veće gradove, to je glavni problem, a oni koji su ostali ovde, već negde rade“, napomenula je Jelena Bradić Lađarević.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković