E2E Priča - Novo VR iskustvo za viljuškariste

E2E Priča - Novo VR iskustvo za viljuškariste

Šabac: U kancelariju Job info centra u Šapcu stiglo je novo virtuelno iskustvo – VR naočare, tako da su, pored dosadašnjeg zanimanja zavarivača, korisnici ovog dela E2E mogli da se upoznaju posao viljuškariste i da u gotovo realnim uslovima prođu kroz praktičnu obuku ovog izazovnog zanimanja.

Obuka sadrži teorijski deo u virtuelnom prostoru, gde polaznici najpre saznaju delove viljuškara, mehanizam pokretanja i upravljanja, a potom sledi i sama vožnja ove mašine i kretanje po određenoj ruti, uz korišćenje svih neophodnih komandi. Krajnji cilj jeste da se polaznik oproba i u osnovnoj funkciji viljuškara, a to je prenošenje tereta iz magacina do prevoznog sredstva.

„Kao neko ko koristi VR, bio sam skeptičan prema VR treningu. Međutim, VR simulacija pružila mi je priliku da vežbam u dobrom scenariju, uključujući one koje nisam često susretao. Sada se osećam spremniji da razumem različite situacije na radnom mestu", rekao je Momčilo M, jedan od učesnika obuke.

VR aplikacija pruža toliko živ utisak da uz njenu aktivaciju ide i uputstvo za korišćenje, uz upozorenje da korisnici koji imaju problem sa vožnjom ne bi trebalo da je koriste. Oni koji nemaju problem sa tim, bili su izuzetno zadovoljni.

Isprobala sam VR za posao viljuškariste i bila sam oduševljena. Osećaj vožnje viljuškarom bio je vrlo realan, gotovo kao da sam zaista tamo. Trening je bio interaktivan i prilagođen mom tempu učenja. Osećam se puno sigurnije i spremnije za razumevanje posla nakon ove VR simulacije", rekla je Milica K.

Simulacija treninga traje desetak minuta, uz vođenje i pomoć karijernih savetnika, koji prate korišćenje aplikacije. Utisci su da je ovo odličan metod za prelaženje svih segmenata ovog radnog mesta.

„VR trening me iznenadio svojom preciznošću. Osećaj upravljanja viljuškarom bio je gotovo identičan stvarnom iskustvu. Dodatno, simulacija je uključivala rad u skladištu s ograničenim prostorom. Sada osećam da sam spremniji da odlučim da li će to biti moj budući posao", rekao je Igor V.

VR trening je, međutim, Snežani P. pomogao da razume osnove i da shvati da to nije posao za nju, iako je, kako je rekla, bilo zabavno.

„Imala sam priliku da radim u virtuelnom okruženju bez stvarnog rizika. Osim toga, feedback koji sam dobila od sistema bio je vrlo koristan. Definitivno bih preporučila ovu VR metodu obuke", rekla je ona.

Ovaj inovativni alat dodatno obogaćuje ponudu usluga Job info centra i sudeći po utiscima nakon svega nekoliko dana korišćenja, postaće jedno od omiljenih sredstava za predstavljanje određenog zanimanja.

Tekst i foto: Mirjana Čvorić / Uredila: Sandra Vlatković