E2E Priča - Novine u karijernom savetovanju

E2E Priča - Novine u karijernom savetovanju

Kragujevac: Job info centar (JIC) u Kragujevcu će od ove jeseni svoje usluge karijernog savetovanja učiniti dostupnim još većem broju mladih, a novina je što će im omogućiti i virtuelno predstavljanje zanimanja, upotrebom VR naočara.

Usluge i za osnovce

Usluge JIC-a od prošle školske godine je prošlo oko 800 mladih. Planirano je da obuhvat bude veći, budući da će osim učenicima srednjih škola karijerno savetovanje i informisanje biti dostupno i osnovcima.

“To je možda i najbitniji period za mladu osobu da se karijerno usmeri. Osnovci će imati priliku da se na vreme informišu o zanimanjima, o karijernim mogućnostima koja im se pružaju u Kragujevcu. Bitno je da još u školi shvate značaj karijernog izbora i odluke koju donose za njihov budući život“, rekla je Zorica Mitrović iz Job info centra u Kragujevcu.

Planirane su radionice JIC-a i u osnovnim školama, na kojima će đaci , pored ostalog, raditi wi-fi kviz, upoznavanje sa zanimanjima, a saznaće i o značaju dualnog obrazovanja.

“Što se tiče tih osnovnih i srednjih škola, plan je da svaka škola i karijerni tim omoguće da svi učenici dobiju priliku za karijerno savetovanje i informisanje. Želimo da omogućimo da mladi mogu da planiraju naše usluge i aktivnosti, kako kod nas u Job info centru tako naravno i u školama”, objasnila Zorica.

Virtuelni svet zanimanja

U JIC-u je uvedena još jedna novina zahvaljujući projektu “Znanjem do posla”. Mladi imaju priliku da se sa zanimanjima upoznaju i u virtuelnoj stvarnosti. Za početak, to im je dostupna za zanimanje zavarivač, koje je vrlo traženo u mašinskoj industriji.

“Zanimanje zavarivač je predstavljeno virtuelno, kroz upotrebu VR naočara i džojstika. Kad se mlada osoba nađe u toj virtuelnoj stvarnosti , može da zanimanje doživi realno. Prvo, realno doživljava i oseća prostor u kome se obavlja to zanimanje, a zatim dobija instrukcije od virtuelnog mentora, a to je robot u toj igrici, saznaje kako se koristi oprema i zaštitno odelo u procesu zavarivanja. To je vrlo zanimljivo, jer nije u pitanju samo klasično objašnjenje , nego korisnik VR naočara mora sam i da se obuči, upotrebom džojstika”, navela je Zorica.

Zatim, u ovom virtuelnom putovanju, mentor daje instrukcije šta treba da se uradi u samom procesu zavarivanja.

“Posle tog objašnjenja, osoba ima priliku da “realno” pokuša da zavari. Zašto kažem realno, a u stvari je virtuelno? Zato što je svaki korak iz realnog procesa prenet u virtuelni svet, odnosno u igricu. Radili smo je sa inženjerima koji se bave zavarivanjem u trening centru”, navela je Zorica, ističući dragocenu pomoć stručnjaka iz kompanije Wacker Neuson.

Ona uverava da je virtuelno zavarivanje korišćenjem džojstika “isto kao kada bismo imali aparat u ruci i varili”.

“Mentor-robot je tu da nas upozori, on zna i da kaže - pazi zapalićeš celu halu. To znači da smo otišli van linije zavarivanja”, otkrila je Zorica.

Ovo virtuelno putovanje traje od 10 do 15 minuta. U JIC-u kažu da će koristiti mladima da i van proizvodne hale realno dožive zanimanje kako bi mogli da donesu odluku o svom karijernom izboru.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković