E2E Priča - Izbor karijere sigurniji posle radionice

E2E Priča - Izbor karijere sigurniji posle radionice

Kruševac: Petoro Kruševljana, đaka srednje škole, koji se pripremaju za upis na fakultete, okupilo se na radionici u okviru programa “Znanjem do posla”, na kojoj su razgovarali o tome zbog čega su se odlučili za određeni fakultet.

Radionica je održana u kruševačkom Edukativnom centru, a cilj je bio da mladi procene da li su doneli pravu odluku i da od karijernih praktičara dobiju potrebne informacije o alatima koje bi mogli da koriste prilikom izbora buduće karijere.

Dario Dobrijević, koji završava srednju Medicinsku školu, smer za fizioterapeutskog tehničara, planira da upiše Visoku školu u Ćupriji, smer za visokog strukovnog radiologa, mada njegova odluka još nije konačna.

„Na taj način bih nastavio rad sa pacijentima, koji baš volim. Osim toga, volim sport i fitnes. Ideja mi je da paralelno upišem HFS akademiju, kao i da dobijem NASM sertifikat za personalnog trenera, kako bi se tim poslom bavio paralelno“, rekao je on.

Ovakve radionice su mu značajne, jer čuje šta drugi misle o njegovom izboru, a on, takođe, može da sazna kako njegovi vršnjaci razmišljaju.

Iako je do dolaska na radionicu Angelina Mihajlović, koja završava Gimnaziju, mislila da je donela konačnu odluku i da će školovanje nastaviti u Americi, uz sportsku stipendiju, kroz diskusiju o tome šta zaista želi, shvatila je da nije sigurna.

„Pisali smo zašto nešto želimo da radimo i shvatila sam da to ipak ne želim. Sada mi se čini da bih ipak želela da studiram ekonomiju“, navela je ona.

Radionica je ispunila njena očekivanja:

- Preporučila bih svim vršnjacima da dođu jer je radionica korisna, zabavna, zanimljiva...

Mina Nikolić (17), koja pohađa srednju Građevinsku školu, smer za modni dizajn, planira da nastavi da se školuje u tom pravcu.

„Dosta sam saznala na radionici. Nisam ranije razmišljala o mogućnosti za upis drugih smerova, ali sada počinjem. Ranije sam dolazila na druge radionice, na koje smo preko škole bili pozvani, pa sam tako saznala za ovu. Preporučila bih svima da dođu, ovde je sve korisno“, zaključila je ona.

Komunikologija i odnosi sa javnošću za sada su izbor Anđeline Stojanović (18), koja uskoro završava Gimnaziju.

„Ovakve radionice su korisne, počela sam da dolazim još prošle godine, radila sam basic check test i tada sam shvatila šta mi ide, na čemu mogu da poradim, o čemu mogu da razmišljam u budućnosti. Tada sam počela da se fokusiram na ono što mi dobro ide, sada već imam jasniju sliku. Prošle godine sam više bila za psihologiju, a tokom vremena sam promenila mišljenje, mada ne bih stavila ni to potpuno po strani“, navela je Anđelina.

Katarina Dragonjić, koja završava Gimnaziju, smer za audio vizuelnu umetnost, želi da upiše psihologiju, odnosno da se kad dođe vreme specijalizuje za istraživačku psihologiju.

„Ranije sam razmišljala da se bavim produkcijom, ali sam shvatila da to mogu da radim i bez fakulteta. Ovo mi je sigurnija opcija. Psihologija je moja vizija već dve godine. Ove radionice su mi definitivno pomogle da osiguram svoj put, samostalno tražim literaturu, bila sam u Petnici, informisana sam što se tiče fakulteta i predavanja. Ove radionice su veoma korisne ne samo zbog budućeg zaposlenja, već i zbog ličnog razvoja. Preporučila bih ne samo vršnjacima već i mlađima, jer verujem da je korisno za učenike srednje škole, koji treba i žele da rade na sebi“, ispričala je Katarina.

Radionice traju po oko dva sata, a teme su, prema rečima karijernog savetnika u Edukativnom centru Alekse Pavlovića, u vezi sa planiranjem karijere, a konkretno se biraju na osnovu anonimne ankete među mladima.

„Mladima je na prvom mestu pitanje kako izgleda polaganje prijemnog ispita, a potom kako da spoznaju svoje snage i slabosti. Sledi tema o tome koje su njihove kompetencije, u čemu su dobri, ako imaju više želja kako da saznaju koja je u najvećoj meri u skladu sa njihovim interesovanjima. Osim toga je aktuelna tema kako pretraživati tržište rada, što je vrlo interesantno jer, mada tek kreću na studije, već razmišljaju kako će se pozicionirati kasnije“, rekao je Pavlović, koji vodi ove radionice.

Tekst i foto: Jelena Božovć / Uredila: Sandra Vlatković