E2E priča - Info sesije za 100 srednjoškolaca

E2E priča - Info sesije za 100 srednjoškolaca

U okviru karijernog savetovanja po programu „Znanjem do posla“ Razvojni biznis centar (RBC) je organizovao niz karijernih info sesija u srednjim školama na teritoriji Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Kraljeva i Čačka. Info sesije je pratilo više od 100 učenika.

„Alati“ u info sesijama

„Info sesije su bile namenjene učenicima trećih i četvrtih razreda, sa ciljem upoznavanja učenika sa pojmom karijere, karijernih odluka i sa značajem donošenja informisanih karijernih odluka“, kaže savetnica Ikonija Golić (RBC).

Ona je objasnila da su karijerne sesije značajne za ovaj period školovanja, jer je to vreme koje je ključno za donošenje odluka koje su u skladu sa ličnim interesovanjima i kompetencijama.

„Učenici su imali priliku da čuju informacije o raznim alatima koji se primenjuju sa ciljem boljeg upoznavanja sebe, svojih sposobnosti, kompetencija i da na taj način olakšaju donošenje adekvatne karijerne odluke“, priča Ikonija.

Ona navodi da je među „alatima“ korišćen i karijerni WayFi kviz.

„Posle kviza učenici dobijaju tri zanimanja koja su karakteristična za svakog pojedinca na osnovu odgovora. Takođe, u rezultatima su data detaljna objašnjenja tih zanimanja, osobine koje poseduju osobe koje se tim zanimanjem bave i perspektive na tržištu rada sa tim zanimanjem“, rekla je Ikonija.

Ona ističe da se primenjuju i fotografije zanimanja, gde učenici kroz razne fotografije ljudi na njihovim radnim mestima mogu da „osveste svoje podsvesne želje“.

„Primenom testa Basic check učenici dobijaju sertifikat o svojim kompetencijama sa svojom tačnom pozicijom koja bi im najviše odgovarala prema rešenjima iz testa, a u odnosu na ostale pojedince koji su radili test“, izdvaja Ikonija.

Prednosti karijernog savetovanja

Ikonija kaže da su učenicima koji svoju karijeru ne vide u nastavku formalnog obrazovanja, predstavljene informacije o obukama na radnom mestu gde imaju priliku da uče uz podršku adekvatno obučenih mentora, u realnim radnim okolnostima i kod svojih potencijalnih poslodavaca.

„Obuke na radnom mestu traju od dva meseca do pet meseci, gde mlade osobe imaju priliku da steknu svoje prvo radno iskustvo uz konstantnu podršku adekvatno obučenog mentora“, navodi Ikonija prednosti obuka za mlade po programu „Znanjem do posla“.

Učenicima je predstavljen i novootvoreni Job info centar u Kragujevcu, koji vode dve partnerske organizacije: Razvojni biznis centar (RBC) i Business Innovation Programs (BIPS).

„U Job info centru mlade osobe kroz individualne razgovore sa karijernim savetnikom razmatraju ideje o daljem karijernom razvoju koji je u skladu sa individualnim kompetencijama“, kaže Ikonija.


Šta srednjoškolci pitaju?

Info sesije je pratilo više od 100 učenika iz mašinske, elektro-saobraćajne, srednje stručne, trgovinsko- ugostiteljske, medicinske srednje škole, tehničkih srednjih škola i gimnazija.

„Veliki broj mladih nije imao priliku da prođe kroz karijerno savetovanje pre upisa u srednju školu, što je dovelo do toga da neki od njih nisu bili zadovoljni sa smerom koji pohađaju. Par učenika je podelilo svoje iskustvo da su se prilikom odabira srednje škole vodili željama okruženja ili da su određeni smer upisali „jer nisu znali šta će“, kaže Ikonija.

Ona kaže da su učenici bili vrlo motivisani za diskusiju na info sesijama.

„Delili su sa grupom svoja iskustva prilikom donošenja odluke vezane za izbor srednje škole, razgovarali su o idejama koje imaju nakon srednje škole i postavljali su dodatna pitanja vezana za zapošljavanje i obuke“, priča Ikonija.

Ona navodi da su neki od učenika u svom okruženju imali prijatelje koji su pohađali obuke i ostali da rade u kompanijama, pa ih je to dodatno motivisalo da se uključe u obuke E2E.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković