Delegacija Švajcarske razvojne saradnje u Šapcu sa projektom „Znanjem do posla“ (E2E)

Delegacija Švajcarske razvojne saradnje u Šapcu sa projektom „Znanjem do posla“ (E2E)

Šabac: Delegacija Švajcarske razvojne saradnje, predvođena šefom Ričardom Kolijem juče je prvi put posetila Šabac i upoznala se sa dosadašnjim rezultatima projekta „Znanjem do posla“ (E2E) u ovom gradu. E2E je u Šapcu prisutan nepunih godinu dana i to kroz saradnju sa lokalnim partnerom/brokerom – udruženjem Svetlost. Ova poseta je za delegaciju bila prilika da obiđe kompaniju Comex sa kojom lokalni brokeri sarađuju na implementaciji obuka na radnom mestu, kao i novootvoreni Job info centar, da se upozna sa aktivnostima E2E projekta u ovom gradu, ali i da razgovara sa korisnicima projektnih aktivnosti.

U obilasku šabačke kompanije Comex, koja je lider u segmentu proizvodnje fleksibilnih materijala za pakovanje različitih proizvoda u Zapadnoj Srbiji, predstavnicima delegacije Švajcarske približeni su principi funkcionisanja same firme, ali i poslovna klima u šabačkom kraju, koji je sve više otvoren za dolazak stranih kompanija, ali i njihovih poslovnih koncepata u organizaciji posla i zaposlenih.

Prilikom obilaska fabričkog pogona ove lokalne kompanije, čiji se obim proizvodnje iz godine u godinu povećava, šef Švajcarske razvojne saradnje Ričard Koli izrazio je zadovoljstvo postojećom saradnjom i podrškom koju Švajcarska pruža ovom gradu na polju podizanja zapošljivosti mladih, koja je glavni cilj projekta „Znanjem do posla“.

U kompaniji ističu da ih je saradnja na E2E projektu podstakla da razmišljaju drugačije i uvedu izmenjenu praksu kada je sistem obuka u pitanju.

„Projekat Znanjem do posla omogućio nam je da pronađemo kandidate za poziciju operatera za flekso štampu, što nam je bilo neophodno. Uz to program je doneo jednu struktuiranost u samoj pripremi i sprovođenju obuke. Dobili smo precizan kurikulum po kom smo vršili obuku i na taj način uveli u posao mlade ljude koji pre toga nisu imali formalno znanje vezano za grafičku industriju“, kaže Boris Obrenović, direktor operacija u kompaniji „Comex".

Upravo E2E obuka ih je motivisala da u okviru svoje kompanije otvore trening centar gde će organizovati obuke za novozaposlene, ali i proširivati znanja i veština već zaposlenih prateći trend stranih kompanija koje posluju u Šapcu – a to je ulaganje u razvoj zaposlenih.

Trojica praktikanata uspešno su prošli obuku za poziciju operatera flekso štampe i nastavljaju da rade u kompaniji Comex.

„Ova obuka je za mene nešto izuzetno. Dolazim iz elektro struke, ali radio sam razne druge poslove. U Comexu sam savladao sve što mi je potrebno za obavljanje ovog posla, ali još je bolje to što imam priliku i da napredujem ukoliko vredno radim. Ovaj posao mi znači mnogo, i privatno i poslovno. Veoma sam zadovoljan i čini mi se da mi je ova obuka promenila život u potpunosti“, kaže Goran Radovanović, praktikant projekta E2E.

Obilazak novoosnovanog Job Info centra Šabac omogućio je predstavnicima delegacije Švajcarske da se upoznaju sa svim aktivnostima lokalnih brokera usmerenih na poboljšanje položaja mladih ovog grada na tržištu rada i pružanje pomoći mladima prilikom nalaženja posla, izbora ili promene karijere, kao i kompanijama prilikom pronalaženja i obuke odgovarajuće radne snage.

Ovom prilikom je jedan od korisnika usluga karijernog vođenja i savetovanja objasnio koliko je njemu ova aktivnost značila za razumevanje sopstvenih kompetencija za obavljanje određenih poslova, kao i za odabir svog karijernog puta.

„Ovde dobijam smernice čime bih mogao da se bavim u životu i šta je potrebno od znanja i veština kako bih što lakše došao do željenog zaposlenja“, kaže Mihailo Marinković.

Karijerni savetnici iz udruženja Svetlost predstavili su svoje zalaganje u ovom poslu. Oni su do kraja februara ove godine, za svega 4 meseca od zvaničnog otvaranja Job info centra, uspeli da dopru do 409 mladih iz svog Šapca i okoline.

„Ključna uloga JOB INFO centra Šabac jeste da pomaže đacima, studentima i nezaposlenima u razvoju onih znanja i veština koje će im biti od značaja pri zapošljavanju; da pomogne u sticanju radnog iskustva nakon školovanja i studiranja i da pruži saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi đake i studente za uspešan prelazak na sledeći nivo razvoja karijere, tj, pronalazak odgovarajućeg zaposlenja“, objašnjava karijerna savetnica Mirjana.

Cilj projekta „Znanjem do posla“, čija je ukupna vrednost 28,7 miliona evra za 8 godina sprovođenja, je povećanje zapošljivosti i zapošljavanja mladih i posredno brži, održivi i inkluzivni ekonomski razvoj Srbije. Ideja E2E je da podstakne, podrži i ponudi model trajne saradnje lokalnih samouprava, škola, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata kako bi se mladima pružila mogućnost da nauče one veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla.

--------------------------------------------------

Projekat „Znanjem do posla“ kao partnerstvo vlada – Švajcarske i Srbije, od 2016. godine pomaže kompanijama da pronađu kvalitetne zaposlene, a mladima da nađu dobar posao i do sada je obuke na radnom mestu prošlo 1.678 mladih, a više od 77 odsto mladih se odmah zaposlilo. U obukama su učestvovalo 250 kompanija i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva.

Kroz projekat pomoć na putu do posla dobilo je i još 4,090 mladih iz teže zapošljivih grupa.

Projektom je takođe predviđena podrška mladima na školovanju i onima koji traže zaposlenje kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja, koje je koristilo skoro 27,000 mladih do sada i za šta je Švajcarska izdvojila milion evra u drugoj fazi projekta.

U drugoj fazi projekta (2020-2023) Švajcarska i Srbija nastavljaju da zajedno doprinose realizaciji – Vlada Švajcarske sa 7,5 miliona EUR i Vlada Srbije sa 4,5 miliona EUR.

Do sada, šest lokalnih samouprava - Kralјevo, Čačak, Pirot, Kragujevac, Svilajnac and Topola odlučile su da finansijski podrže programe obuka na radnom mestu, a snažno uklјučivanje lokalnih zajednica u model učenja na radnom mestu, koji projekat E2E promoviše, obezbediće dugoročno rešenje za obuke u lokalnim zajednicama.

Za više informacija: Sandra Vlatkovć, 063.373.083 www.znanjemdoposla.rs