Knjaževac: Udruženje građana Timočki klub organizovalo je u četvrtak, 11. oktobra, završnu konferenciju projekta ”Resurs i mogućnosti za zapošljavanje-POWER”. Projekat je realizovan kroz veliki program ”Znanjem do posla”, u saradnji sa knjaževačkim Centro za obuku i radno angažovanje mladih, Kvisko centrom i NIRAS IP CONSULT i uz finansijsku podršku Švajcarske razvojne agencije.

 

Pre godinu dana, blizu dve stotine nezaposlenih mladih ljudi iz 28 ruralnih sredina Knjaževca prepoznato je kao mogući korisnici ovog programa, do završnih treninga došlo je njih četrdesetoro, a dvadeset i jedan završio je tromesečnu obuku, sprovedenu u nekoliko knjaževačkih firmi – od hotelijerstva, do zanatskih i uslužnih preduzeća. Među njima su i Zorica Kujić, Emina Gligorov,  Jelena Hof i Aleksandra Stojković, koje su ovu obuku shvatile kao prvi korak u svom obarzovanju, spremne da se dalje usavršavaju u zanimanjima koje su odabrele u drvnoj i kožarskoj idnustriji.

 

Pozitivna iskustva iz projekta, tokom koga je šestoro mladih dobilo ponudu za posao, nosi i Milan Tomić, vlasnik preduzeća Taylor, male radnje za izradu obuće i kožne galanterije.

 

”Na ovom projektu se pokazalo da mladi žele da rade, samo im treba pružiti šansu. Deca su vredna, bila su spremna da uče. U mojoj firmi na praksi je bilo sedmoro. Svima sam zadovoljan, ali ću, na žalost, trenutno moći da zaposlim dvoje. Ako se poveća obim posla, spreman sam da primim još nekoliko devojaka ili mladića”, kaže Tomić.

 

Cilj projekta bio je da se mladima od 15 do 30 godina starosti pomogne da otkriju svoje talente, steknu, ili usavrše veštine, dobiju nova znanja i mogućnost da zarade i uče kroz posao.

 

”Trudili smo da unapredimo zapošljivosti mladih na socijalno održiv i inkluzivan način, pružimo im mogučnost da steknu teorijsko – praktična znanja koja bi im omogućila brže zapošljavanje,” kazala je Jelena Stefanović ispred projekta „Znanjem do posla“.

 

”Kao najveći rezultat, ja bih istakla da su aktivnosti na projektu pomogle i povećale znanja i veštine za određene radne pozicije u različitim delatnostima i pružile mogućnost mladima da povećaju svoju zapošljivost i ostanu u lokalnoj zajednici kao aktivni i produktivni članovi društva”, naglasila je Aleksandra Paunović, koordinator projekta u Timočkom klubu.

 

Uručenje ertifikata za sve polaznike obuke i zahvalnost poslodavcima označili su kraj jednogodišnjeg projekta, uz uverenje da će stečena znanja i veštine, ovim mladim ljudima pomoći da povećaju šanse za svoje zapošljavanje u Knjaževcu.

 

Znanjem do posla Knjaževac

 

Ranije ove godine, kroz projekat “Znanjem do posla”, tri knjaževačke firme – Recika, Beba Kids i Kran Inžinjering, su u svojim pogonima testirale švajcarski metod obuke na radnom mestu, i zahvaljujući tome zaposlile 21 mladih na poslovima galanteriste, bravara i šivača, inače deficitarnim zanimanjima u Knjaževcu, za koja dugo nisu mogli da nađu kvalifikovane radnike.

 

Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, podržala vlada Švajcarske sa blizu 75.000 evra, dok je za program podizanja zapošljivosti mladih iz kategorije teže zapošljivih, u slučaju Knjaževca ruralne omladine, vlada Švajcarske izdvojila blizu 34.000 evra.

 

Novinar: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković