Beograd: Pomoćnica ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, Snežana Klašnja, izjavila je da je problem zaposlenosti najveći izazov sa kojim se mladi u Srbiji već godinama suočavaju i da su na tom planu postignuti određeni rezultati, jer je stopa nezaposlenosti smanjena za 11 odsto u periodu od 2013. do 2016. godine i da trenutno iznosi 28,5 odsto.

“Međutim, i dalje aktivizam mladih je nedovoljan i mi zajedno sa udruženjima i lokalnim samoupravama pokušavamo da aktiviramo mlade ljude. Oni moraju biti aktivni ukoliko žele da imaju odgovarajući posao, jer posao se ne može dobiti čekajući, moraju da se dodatno obučavaju”, naglašava Klašnja.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, koji je ustanovila Skupština UN 1999. godine, a koji se u Srbiji obeležava deset godina, Mićićeva je rekla da se mladi najčešće žale da nemaju dovoljno prilike da nađu posao i da nemaju dovoljno mogućnosti za stručno usavršavanje.

“Zbog toga se mi trudimo da im ponudimo volontiranje kao jedno od opcija da pre svega unaprede svoje znanje i veštine, ali isto tako i da steknu potrebno iskustvo koje im može pomoći da se dalje usavršavaju i eventualno zaposle”, rekla je Mićićeva.

Izvor: rts.rs link