Pirot:  Za sedam devojaka iz Pirota prilika da u lokalnom preduzeću „Komunalac” nauče vrtlarske veštine istovremeno je i šansa da okrenu novi list u svom životu i postanu ekonomski nezavisne. One su deo projekta ”Korak do posla” koji ima za cilj da poveć broj zaposlenih mladih iz romske zajednice u Pirotu i okolini. Polaznice ove obuke su ili bez formalnog obrazovanja ili imaju samo osnovno obrazovanje i nemaju posao. Po završetku obuke, ove devojke će imati veštine koje će ih lakše odvesti do posla.

Jedna od ovih devojaka je Milica Denčić (24) koja ozbiljno namerava da postane vrtlarka. Vedra i nasmejana, kaže da je došla da uči sa nadom da će dobiti posao u “Zelenilu”. Voli da sadi i neguje cveće, a obuka će joj pomoći da svoju ljubav pretvori u profesiju.

“Ova obuka mi puno znači i volela bih da dobijem posao u Komunalcu, jer me vrtlarstvo baš ispunjava!” priča ona, dok sa ostalim koleginicama uređuje cvetni rasad u plasteniku Komunalca.

Milica je bez posla. Kaže da joj se posao vrtlara koji uči tokom obuke jako sviđa.

“Nadam se da ću posle završetka ovog projekta moći da se zaposlim. Ovo je za sve moje koleginice velika šansa. Do sada nigde nisam radila, a posle završene obuke dobiću sertifikat koji će mi, nadam se, omogućiti da se lakše zaposlim” priča Milica.

Završila je osnovnu školu i dva razreda srednje škole. Dalje nije išla, ali bi volela da stekne diplomu srednje škole.

“Tek smo počele sa obukom i ona je baš dobro organizovana. Učimo kako se cveće sadi u plasteniku, od semena do presadivanja. Veoma je interesantno. Sa ovim poslom mogu da radim i neke sezonske poslove preko javnih radova, a ne samo oko cveća. Imam nekoliko izbora” kaže Milica.

Milica je udata i ima dva sina od sedam i 4 godine. Da prihvati ovaj projekat imala je podršku supruga koji je zaposlen.

“Zaista mi njegova podrška puno znači da krenem sa obukom za vrtlara. Njemu se dopalo što sam nešto počela da radim i svi smo veoma zadovoljni što ću naučiti nešto novo” odlučna je Milica.

Za projekat obuke koji finansira vlada Švajcarske kroz aktivnosti programa “Znanjem do posla” Milica kaže:

“Svi su nam na programu pružili veliku podršku i još uvek nam pomažu. Neguje se timski rad, obuka je dobro organizovana i svi se trude da se što bolje uklopimo” dodaje.

Njen mentor i podrška tokom obuke je Jasmina Ilić, zaposlena u “Komunalcu”. Trudi se ih nauči što više kako bi posle pet meseci obuke da rade samostalno.

“Sve one su pune elana, željne znanja i hoće da uče. Nadam se da će se veoma brzo uklopiti i moći da rade. Trudimo se da im pomognemo da nauče sve, od semena , sadnje cveća u cvetnim lejama u gradu na parkovskim površinama. Moći će da rade sa našim radnicima vrtlarima sve ono što se rade na uredjenim zelenim površinama u gradu, grabuljanje, košenje, sadnje, orezvanje stabala i živice. U samom rasadniku uče kompletan proces sadnje” kaže Ilićeva.

Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Pirotu posebnu pažnju posvetili su i pripadnicima romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu prepreke na putu do njihovog posla. Znanjem do posla predviđa stručne prakse iz različitih oblasti za mlade Romkinje koje se inače teže zapošljavaju na tržištu rada, a koje nemaju ili imaju samo završenu osnovnu školu. Na ovaj način pomaže se da svi mladi u Srbiji steknu jednake šanse da nauče veštine koje se traže na tržištu rada i brže nađu posao i postanu ekonomski nezavisne.