Kruševac: Radionica karijernog savetovanja i vodjenja, Karijerni kutak, koju u okviru projekta „Znanjem do posla“ sprovodi Omladinski Savet Kruševac, osvojila je treću nagradu na Trećem nacionalnom takmičenju dobrih praksi u okviru karijernog vođenja i savetovanja. Takmičenje je organizovala Euroguidance fondacija u okviru Tempus i Erazmus programa EU.

Karijerne savetnice, Tijana Stefanović i Marija Pekić, koje sa mladima rade u okviru Karijernog kutka, objašnjavaju da su za nagradu konkurisale radionicom koju čini niz aktivnosti, testiranja, radionica, te alata koje primenjuju ciljem da srednjoškolci spoznaju koju školu žele da upišu, čime žele da se bave, kako da se profesionalno razvijaju.

Mi smo u okviru projekta „Znanjem do posla“ imale priliku da prodjemo kroz niz obuka za karijerno vodjenje i savetovanje koje sprovode stručnjaci iz Švajcarske. Dobile smo mogućnost da primenjujemo odredjene inovativne alate koje oni primenjuju u toj oblasti – kaže karijerna savetnica Tijana Stefanović.

Smatra da je Karijerni kutak osvojio nagradu zato što su u praksi mogle da primene inovativne metode te što su unapredile realni susret, jednu od aktivnosti koju sprovode u okviru radionice.

Set fotografija o zanimanjima jedan je od novih alata koji primenjujemo. Reč je o vizuelnoj metodi. Na fotografiji je zanimanje, a na pozadini je opis zanimanja, šta je potrebno od veština i znanja i informacije gde možete da dobijete to obrazovanje. Poenta je da dete, zajedno sa nama, kroz postupak primene tih fotografija, dodje do zaključka čime bi moglo da se bavi, da uspi da odvoji želje i realne potrebe, ono čime bi zaista moglo da se bavi, a da to ima i primenu na tržištu rada – navodi Stefanovićka.

 

Realni susret sa predstavnicima zanimanja, za koja su polaznici radionica zainteresovani, prvobitno se sprovodio kao deo radionice, a sada je posebna aktivnost.

To znači da realni susret organizujemo van radionice, kao posebnu aktivnost na koju dolazi mnogo više mladih. Takodje, pred njima se nadju predstavnici više zanimanja za koja su upravo mladi bili najviše zainteresovani. Oni na taj način mogu da postave i više pitanja, susret duže traje, mogu da se detaljnije upoznaju sa zanimanjem za koje su zainteresovani – objašnjava karijerna savetnica Marija Pekić.

Pekićka, koja je po struci psihološkinja, u okviru Karijernog kutka radi i testiranja za profesionalnu orijentaciju, a tokom ove godine je na taj način je stotinak osnovaca spoznalo koju školu želi da upiše.

Sa osnovcima se rade testovi osobine ličnosti, sposobnosti i interesovanja, a oni u skladu sa tim donose odluku o tome koja bi im škola najviše odgovarala – kaže ona.

Za nešto manje od dve godine radionice u okviru Karijernog kutka pohadjalo je više od hiljadu mladih iz Kruševca, uglavnom srednjoškolaca. Karijerni kutak se zasniva na petofaznom modelu, koji obuhvata korake: upoznaj sebe, upoznaj svet zanimanja, upoznaj svet obrazovanja, realni susret sa predstavnicima zanimanja za koja su mladi zainteresovani te deo koji se odnosi na odlučivanje o karijeri.

Karijerni kutak je deo četvorogodišnjeg programa „Znanjem do posla“ koji u pet pilot gradova i opština sprovode Vlada Srbije i Vlada Švajcarske. Cilj programa je da se kroz sticanje znanja na radnim mestima poveća zapošljivost mladih ljudi i osoba koje pripadaju ranjivim kategorijama, ali i da se dođe do obučenog kadra za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada.

 

Jelena Božović