Novi Pazar: Grad Novi Pazar izdvojio je 10 miliona dinara za subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta u gradu, a iz gradske uprave kažu da očekuju još toliko od Vlade Republike Srbije, odnosno od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kako bi subvencionisao otvaranje 100 novih radnih mesta tokom 2018. godine.

Sredstva će biti utrošena za realizaciju Lokalnog akcionim plana zapošljavanja (LAPZ) usvojenim na poslednjem zasedanju Skupštine Novog Pazara.

Član Saveta za zapošljavanje lokalne samouprave Mirzet Bektović kazao je da je budžetom Novog Pazara za ovu godinu opredeljeno 10 miliona dinara za podršku aktivnim merama zapošljavanja, ali da će Grad konkurisati kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za dobijanje još dodatnih 10 miliona.

“Nakon, nadamo se, pozitivnog odgovora Ministarstva, uslediće potpisivanje ugovora između gradske uprave i Nacionalne službe za zapošljavanje posle čega će uslediti raspisivanje javnog poziva za sve zainteresovana poslodavce. Očekujemo da to bude početkom maja”, kazao je Bektović.

On je istakao i da su ove godine sredstva za subvencionisanje novih radnih mesta duplirana, jer je tokom 2017. godine bilo izdvojeno 10 miliona dinara (po pet Novi Pazar i Ministarstvo) i da je pomoću toga do posla došlo 50 žitelja ovog grada.

Bektović je dodao da će podsticajna sredstva za svako radno mesto iznositi 200.000 dinara, da ne postoje ograničenja koji se poslodavci mogu javiti, a da prednost prilikom dobijanja posla imaju osobe iz kategorije teže zapošljivih.

“Subvencije su predviđene za zapošljavanje mladih do 30 godina bez ili sa niskim kvalifikacijama, starijih od 50 godina sa statusom viška zaposlenih, Roma, osoba sa invaliditetom, dugoročno nezaposlenih, žrtava porodičnog nasilja ili korisnika novčane socijalne pomoći”, pojasnio je Bektović.

Na poslu najmanje godinu dana

Član Saveta za zapošljavanje Novog Pazara je napomenuo da je obaveza poslodavaca koji dobiju ovu vrstu subvencije da radnika zadrže na poslu godinu dana, ali da je dosadašnja praksa pokazala da većini njih bude produžen ugovor.

Prema poslednjim podacima na evidenciji nezaposlenih filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru nalazi se 18.408 osoba od kojih je više od trećine (6.235) mlađe od 30 godina. Na posao čeka i 3.213 osoba starijih od 50 godina.

Na posao čeka preko 1.000 fakultetski obrazovanih Novopazaraca, a među nezaposlenim je najviše (4.859) sa završenom srednjom školom.

Znanjem do posla Novi Pazar

Program “Znanjem do posla” aktivan je u Novom Pazaru sa tri projekta obuke nezaposlenih mladih za zanimanja koja se traže na tržištu rada. U saradnji sa lokalnim firmama i preduzećima mladima je omogućeno da steknu znanja i veštine neophodne za uspešnije bavljenje poslovima tehnologa u proizvodnji mleka, tapetara i šivača. Aktivnosti za 54 mladih finansiraju se sredstvima Vlade Švajcarske u iznosu od 72000 švajcarskih franaka. Kroz poseban projekat pomaže se podizanje zapošljivosti 20 mladih sa lakšim smetnjama u razvoju. Lokalni partner na ovom projektu je Kancelarija za mlade Novog Pazara.