Sjedinjene države: Deo nemačkog automobilskog giganta Folksvagen koji posluje na teritoriji Sjedinjenih američkih država, Volkswagen Group of America, obeležila je kraj obuke za polaznike i polaznice na četiri različita programa obuke koje ova kompanija sprovodi u svojim proizvodnim pogonima, a po modelu dualnog obrazovanja. Na ovaj način kompanija pomaže mladima da što pre steknu praktične veštine i znaja, kao i konkretno radno iskustvo koje će im pomoći da postanu privlačniji za buduće poslodavce. Kompanija je ovaj model praktične radne obuke mladih prenela u SAD iz svoje Nemačke, gde ga već godinama uspešno primenjuje.

– Svi smo veoma ponosni na dostignuća naših akademaca i uzbuđeni smo što će nam se uskoro pridružiti, rekao je Antonio Pinto predsednik i generalni direktor kompanije Folskvagen u američkom gradu Čatanuga.

Mladi su za vreme trajanja obuke imali priliku da stiču konkretne veštine na najsavremenijoj opremi, da usput poboljšaju proces učenja i prođu kroz kontrolisanu simulaciju svog budućeg posla, naravno ukoliko se opredele da svoju karijeru grade unutar autoindustrije. Po završetku programa obuke na radnom mestu diplomcima se nudi angažman u kompaniji na pozicijama za koje su se obučavali.

Folksvagenova akademija je zasnovana na sistemu dualnog obrazovanja koji kombinuje stručnu nastavu u učionici i praktičnu obuku na radnom mestu.

Programi su sertifikovani od strane Udruženja nemačkih privrednih komora (The Association of German Chambers of Commerce and Industry – DIHK) i Nemačko-američke privredne komore (The German American Chambers of Commerce – AHK USA), a sertifikat priznaje obuku prema nemačkim standardima najviše kategorije utvrđene od strane DIHK-a u Berlinu.

– Vrednost obrazovanja se ne može izmeriti i siguran sam da su polaznici akademije najbolje pripremljeni za budućnosti, rekao je Antonio Pinto.

Izvor: chattanoogan.com link