Prema najavama naviših državnih zvaničnika Srbija bi u budućnosti mogla da se suoči sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage. Jedan deo stručnjaka vidi uzrok ovog problema u kombinaciji demografskih i ekonomskih faktora od kojih su najizraženiji negativni prirodni priraštaj i imigracija radno sposobnog stanovništva u druge zemlje.

I državni funkcioneri i ekonomski stručnjaci, ali i privrednici, saglasni su u jednom – posla već ima, mada pod nepovoljnim uslovima, posebno kada je u pitanju visina plate, a poslodavci očekuju da će nedostatak radne snage usloviti porast cene rada pojedinih zanimanja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tim povodom: “Hoću da podstaknem mlade da se bave zanatima, jer će Srbija u budućnosti imati snage da gradi još više. Nemamo dovoljno radnika. Trebaju nam radnici, zanatlije, a to mora učiniti kroz dualno obrazovanje”, rekao je predsednik nakon obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada.

Međutim, potraga za mladima koji bi obavljali zanatske poslove sve je teža jer je zainteresovanost mladih za zanat veoma slaba.

– Nemamo ih zato što ne školujemo te kadrove. Nemamo zakon o dualnom sistemu obrazovanja, nemamo zakon o zanatstvu, voleo bih da mi neko objasni zašto. Izgleda da ne treba, kaže Slavko Novaković, predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada.

– Zakon o zanatstvu bi podrazumevao da učenik iz dualnog sistema obrazovanja izađe kao predmajstor, koji bi kroz dve godine rada stekao uslov da polaže majstorski ispit i dobije sertifikat koji je priznat u čitavoj Evropi, kaže Novaković.

Kažu da za dobrog majstora uvek ima posla, a u prilog tome govori i podatak da na tržištu rada trenutno nemamo nijednog varioca, tesara ili sertifikovanog mesara.

Izvor:  rtv.rs, novaekonomija.rs  link1  link2