Beograd: Više od 60 odsto mladih u Srbiji ne zarađuje, ali uprkos tome većina tvrdi da do radne knjižice ne bi preko partije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Oni koji imaju posao najčešće nisu plaćeni više od 30.000 dinara mesečno (oko 250 evra). Na svakih 100 mladih ljudi, tek šest ima posao na kojem zarađuje više od 50.000 dinara (oko 415 evra) mesečno.

“Mladi su inače po Zakonu o mladima i strategiji osobe od 15 do 30 godine, njihova stopa nezaposlenosti je 28,5 u 2016. a recimo u 2013. godini je bila 11 puta veća. Međutim, to je i dalje nedovoljno jer stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na ukupnu stopu stanovništva je dva puta veća. Tako da moramo da radimo mnogo više i da ulažemo napore na tom planu”, rekla je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.

I ako tvrde da zbog posla ne bi u partiju, rađe bi spakovali kofere, a kao novu adresu uglavnom pominju zemlje zapadne Evrope. Istraživanje je pokazalo i da 19 odsto mladih, svaki peti, nikada nije izašlo iz Srbije.

Izvor: Danas.rs link

Koristan link: Krovna organizacija mladih Srbije link