Kruševac:Polaznik obuke programa „Znanjem do posla” Nenad Gavrilović je završio srednju ugostiteljsku školu, ali godinama nije mogao da nađe stalan posao u struci pa je odlučio da umesto da gostima poslužuje hranu, nauči da pravi kuhinjsku galanteriju od drveta.

 

Gavrilović (29) iz Stopanje nedaleko od Kruševca, godinama povremeno radio kao konobar, bez stalnog zaposlenja, a nedavno je odlučio je da se prijavi za projekat „Znanjem do posla” i da se oproba u poslu pomoćnog CNC operatera.

 

Za projekat ‘Znanjem do posla’ saznao sam od drugara koji su imali dobro iskustvo sa tim programom. Raspitao sam se, saznao da postoji mogućnost prekvalifikacije i različitih osposobljavanja, da mogu ako dobro savladam obuku da dobijem posao, da napredujem i odlučio sam da probam. Diploma koju imam neće propasti, samo čeka neka bolja vremena”, rekao je Nenad Gavrilović.

 

On je trenutno na tromesečnoj obuci u drvno – prerađivačkoj radnji „Breza“, koja se bavi proizvodnjom kuhinjske galanterije od drveta.

Posao je raznovrstan, radimo na različitim mašinama, uvek sam u pokretu, nije dosadno, nema monotonije. Ovde pravimo daske za kuhinje, za ugostiteljstvo. Radimo sve od letvica do finalnog proizvoda, zatvoren je ceo proces proizvodnje. To znači da se radi spajanje letvica, njihova obrada na CNC mašini, onda finiš, pa farbanje. To podrazumeva rad na više mašina” , objasnio je on.

Potvrđuje da je, za sada, zadovoljan i da mu se posao dopada.

Vidim ovde sebe u budućnosti, posao je dobar. Uklopio sam se, za sada bih želeo da ostanem”, rekao je Nenad, dodajući da bi mu stalan posao značio jer obezbeđuje određenu stabilnost, odnosno stalni prihod.

Njegov mentor Čedomir Vitkovac, inače šef proizvodnje u porodičnoj firmi koju zajednički vodi sa suprugom, ima samo reči hvale za Nenada.

 

 

On je veoma pozitivna ličnost, hoće da uči, što je najbitnije. Veoma brzo napreduje, planiramo da ga zaposlimo. Pravimo novi pogon i potrebna nam je radna snaga”, rekao je Vitkovac.

 

 Porodična firma „Breza”, inače, postoji tri decenije, a trenutno zapošljava osam radnika. Osim dasaka za spremanje i posluživanje hrane, pravi oklagije, kuhinjske čekiće i ostalu kuhinjsku galanteriju. Najveći deo proizvedenog izvozi u Holandiju.

 

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković