Pirot: U okviru projekta „Znanjem do posla“ koji Job info centar iz Pirota uspešno realizuje u Pirotu već pet godina, značajan segment predstavlja karijerno savetovanje u pirotskim školama, čiji je cilj da se učenicima olakša izbor budućeg zanimanja. Učenici završnih razreda Tehničke škole iz Pirota imali su priliku da provere svoja znanja i kompetencije kroz jedan od nedavno razvijenih alata na projektu „Znanjem do posla“, u kvizu Basic Check.

 

– Već pet godina imamo uspešnu saradnju sa Tehničkom školom u Pirotu. Veoma smo zahvalni celom karijernom timu, pedagogu i psihologu ove škole na saradnji. Od ove godine imamo i razvijen novi alat u karijernom savetovanju, a to je kviz interesovanja. Reč je o kvizu opštih kompetencija koji su rešavali i učenici završnih razreda Tehničke škole u Pirotu – kaže karijerni savetnik Job info centra Marko Cenić.

 

 

U kvizu Basic Check do sada je učestvovalo 50 učenika Tehničke škole, odnosno polovina svih učenika završnih razreda. Posle provere znanja i kompetencija iz maternjeg jezika, logike, matematike i engleskog jezika, učenici procenjuju svoje sposobnosti i lakše biraju buduća zanimanja.

 

–  To je za njih veoma važno. Svakako nastavljamo sa individualnim i grupnim karijernim savetovanjem, a imaćemo i on-line sesije jer se situacija oko Kovida 19 ne smiruje. Takođe planiramo i organizovanje obuka na radnom mestu za deficitarna zanimanja u našem gradu – kaže Cenić.

 

Cenić podseća da  projekat ”Znanjem do posla”  realizuju Vlade Švajcarske i Srbije.

– Basic Check je model koji se primenjuje u školama u Švajcarskoj. U Srbiji će svoje kompetencije proveriti učenici u pet gradova gde se realizuje projekat Znanjem do posla – kaže Cenić.

 

 

Pedagog Tehničke škole Bratislav Dimitrijević, zadovoljan je saradnjom sa pirotskim Job info centrom jer se, pre svega, učenicima olakšava izbor budućeg zanimanja.

 

– Sa JOB info centrom uspešno sarađujemo već pet godina na projektu „Znanjem do posla“. Ne samo da smo mi u školi bili zadovoljni, već pre svega naši učenici završnih razreda koji su prošli karijerno savetovanje. Od 1. septembra radimo veoma ozbiljno sa njima na odabiru daljeg karijernog puta nakon završene škole, na tome koje će fakultete i smerove odabrati, koja su im znanja i kompetencije potrebni za dalje obrazovanje. Karijerni savetnici Job info centra su nam dosta pomogli u tome i pomažu nam i dalje. Deca se lakše snalaze u izboru svog budućeg zanimanja. Sa ovim projektom sarađivali smo i prilikom realizacije obuka za rad na CNC mašinama. Kolege koje su bile uključene u plan i sprovođenje ovih obuka su izuzetno zadovoljne kako samom obukom, tako i rezultatima koji su postignuti – kaže Dimitrijević.

 

 

 

Uspešno karijerno savetovanje

– U Pirotu je više od 2000 mladih za pet godina realizacije projekta „Znanjem do posla“ dobilo neku od usluga karijernog savetovanja i vođenja. Trenutno je oko 50 mladih ljudi prošlo test Basic Check. Ali radimo i dalje, i sve je to deo projekta koji sa zadovoljstvom realizujemo u našem gradu i okolini –  kaže Marko Cenić.

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković