Knjaževac: Mladi Knjaževca pokazali su veliko interesovanje za učešće u novom krugu obuke na radnom mestu u okviru projekta ”Znanjem do posla”.

Želja da nađu odgovarajući posao, a da pri tom ne pogreše i odu na obuke, ili treninge koji su potpuno neadekvatni, dovela je mlade Knjaževca u Centar za obuku i radno angažovenje na indivudualne razgovore sa karijernim savetnicima, koji će im pomoći da prepoznaju svoje sposobnosti, interesovanja i odaberu zanimanje kojim će se baviti u budućnosti.

Od trenutka kada je u Knjaževcu počela realizacija projekta ”Znanjem do posla”, radilo se na uspostavljanju sistema javno – privatnog partnerstva, mosta koji će povezati privrednike, lokalnu samoupravu, škole, roditelje. Tako je stvorena zaokružena celina koja mladima omogućuje da dobiju podršku za razvoj veština i znanja, koja su neophodna tržištu rada, kažu u Centru.

Odlilična iskustva, kada je u pitanju obuka na radnom mestu, ima Zorica Kujić. Ona je u knjaževačkoj firmi ”Taylor” savladala obućarski zanat. Ova mlada žena, međutim, ne želi da to bude sve što je naučila.

”Bilo je u početku teško, ali sam sve uspešno završila i sada idem dalje. Neću se na ovome zaustaviti. Stekla sam iskustvo, spremna sam da učim još i gde god se ukaže prilika ići ću da učim i da se usavršavam. U Knjaževcu nije lako naći posao, ali ako imaš puno znanja i veština, nešto će već da iskrsne”, kaže Zorica.

Karijerno vođenje u Centru za obuku i radno angažovanje smatraju kičmom programa ”Znanjem do posla”. Oni ističu da je izuzetno važno decu i mlade, u skladu sa njihovim intersovanjima i talentima, usmeriti da izaberu pravo zanimanje. S druge strane, firmama se olakšava da odaberu mlade koji su spremni da uče i savladaju određeni posao, koji će odrediti njihovu budućnost.

U razvoju Centra za karijerno vođenje koriste se iskustva, ali i veštine stečena kroz edukaciju koju su savetnici imali priliku da usvoje u okviru programa “Znanjem do posla” od švajcarskih eksperata iz organizacija za karijreno savetovanje ”Ask’ i „Lernwerk“. Radionice koje su održane kao deo ovog projekta imaju za cilj osposobljavanje, odnosno usavršavanje savetnika za obavljanje poslova karijernog vođenja i savetovanja mladih, koji će osnovcima i srednjočkolcima u Knjaževcu biti na raspolaganju kako bi odabrali školovanje i buduće zanimanje koje je adekvatno njihovim afinitetima.

 

Novinar: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković