Po prvi put u istoriji čovečanstva od 2015. godine u ekstremnom siromaštvu živi manje od 10 posto ukupne svetske populacije, saopštila je na Svetski dan siromašnih, 9.avgusta,  Svetska banka. Ekstremno siromaštvo definiše se kao uslovi života u kojima na raspolaganju imaju manje od 1.90 dolara dnevno.

Podaci Svetske banke za Srbiju pokazuju da siromaštvo u 2016. godini u odnosu na prethodnu nije raslo, a da se broj nezaposlenih smanjio.

U Srbiji je ljudima koji iz bilo kojeg razloga žive ispod granice siromaštva na raspolaganju državni mehanizam podrške u vidu tzv. socijalne novčane pomoći. Tamara Stupar, sociolog iz Centra za socijalni rad, kaže da nema pravila kada je u pitanju prosečan primalac ove pomoći, te da nema razlike između obrazovne, verske, rasne ili polne strukture. Ipak, najčešće je reč o licima koja su nezaposlena ili teško zapošljiva.

– Udeo zaposlenih u porodici je nesrazmeran sa brojem izdržavanih lica, te su nam deca najugroženiji deo stanovništva, kada je u pitanju novčano socijalna pomoć, kaže Stupar.

Što se tiče drugog indikatora, manje nezaposlenosti, portparolka Nacionalne službe za zapošljavanje, Jelena Šćekić, tvrdi da je njegov osnovni inicijator rast privrede, povećan broj radnih mesta kako u domaćim preduzećima, tako i dolazak stranih investitora.

Smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i pronalazak efikasnog modela zapošljavanja teško zapošljivih kategorija stanovništva jedan je od ciljeva programa “Znanjem do posla” čime i naš program daje svoj doprinos smanjenu siromaštva u Srbiji.

Izvor: rtv.rs link