Novi Pazar: Rut Huber: Zapošljavanje mladih ostaje u fokusu naše razvojne saradnje

 

 Delegacija predvođena zamenicom direktora Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Rut Huber i ambasadorom Švajcarske u Srbiji Filipom Geom boravila je danas u Novom Pazaru gde se uverila u rezultate projekata koje podržavaju u tom gradu na jugozapadu Srbije, a posebno programa Znanjem do posla (E2E).

 

Posetu su počeli obilaskom Fabrike nameštaja Numanović u kojoj je u sklopu tog programa 12 mladih nezaposlenih Novopazaraca obavilo obuku za tapetare i imalo priliku da nakon njenog završetka dobiju posao.

 

 

Njihov mentor je članove delegacije, u kojoj su bili i šefica SDC za saradnju sa zapadnim Balkanom Žoržet Bruše, direktorka SDC za Srbiju Ursula Lojbli i regionalna savetnica za upravu SDC u Srbiji Saša Miler, upoznao sa načinima sprovođenja obuke, ali i problemima sa kojima se vlasnici fabrike suočavaju zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, a zbog čega im je E2E bio od velike koristi.

 

Delegacija je razgovarala i sa Enisom Numanovićem (27) koji je posle uspešno završene obuke zasnovao radni odnos u fabrici, što mu je prvo zaposlenje posle skoro 10 godina bezuspešnog traženja posla.

 

– Obuka je prošla u najboljem redu, uspešno sam savladao sve operacije, naučio sam tapetarski posao, zadovoljio sam zahteve menadžmenta i odlučili su da mi ponude stalno zaposlenje. Zadovoljan sam uslovima i konačno sam dočekao siguran izvor prihoda. Ovaj posao mi puno znači, pogotovo jer mi je i supruga nezaposlena, a uskoro ćemo dobiti dete – kazao je ovaj mladić.

 

Iako je vlasnik fabrike polaznicima obuke nudio odlične uslove, koje je prvobitno prihvatilo njih šestoro, nakon nekoliko meseci samo je Enis ostao da radi, dok su ostali napustili Srbiju u potrazi za poslom u nekoj od zemalja zapadne Evrope. Gosti su se interesovali o razlozima zbog kojih ljudi odlaze iz Novog Pazara i zašto mladi ne žele da rade u fabrici nameštaja, kao i na koji način se to može promeniti.

 

Nakon posete proizvodnim pogonima kompanije Numanović, delegacija je obišla Kancelariju za mlade i Udruženje psihologa koji, u okviru programa E2E, organizuju radionice grupnog i individualnog karijernog savetovanja za mlade srednjoškolce i studente, kao i radionice za osobe sa smetnjama u razvoju na kojima one stiču nova znanja, veštine, ali i samopouzdanje koje im je neophodno za pronalazak posla.

 

Zamenica direktora SDC Rut Huber istakla je da Švajcarska od 2006. godine aktivno podržava razvoj Novog Pazara i Raškog regiona koji su, kako je ocenila, veoma važni.

– U ovom regionu realizujemo devet projekata koji pokrivaju oblasti ekonomskog razvoja, upravljanja, migracija i smanjenja visoke stope nezaposlenosti. Posebnu pažnju pridajemo socijalnoj inkluziji i zato su aktivnosti E2E važne za nas jer targetiraju zapošljivost i uključivanje osoba sa teškoćama. Švajcarska ostaje posvećena pružanju podrške ovom gradu i regionu – poručila je Huber nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave.

 

 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da su projekti, a pogotovo E2E, od velikog značaja za žitelje ovog grada i da je njihovom implementacijom poboljšan kvalitet života Novopazaraca.

Znanjem do posla – Novi Pazar

Program “Znanjem do posla”, kroz podršku Švajcarske, omogućio je u Novom Pazaru u proteklih godinu dana realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

 

Kroz program obuke za šivača prošlo je 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 27.500 evra. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 15.000 evra, dok je još 15 mladih bilo obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 21.000 evra.

 

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U realiyaciju ovog projekta uloženo je blizu 34.000 evra, od čega je direktnu korist imalo 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju.

 

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru su Kancelarija za mlade Novog Pazara, Omladinski klub Novog Pazara i Udruženje psihologa.

 

Novinar: Nikola Kočović / Foto: Irfan Ličina / Uredila: Sandra Vlatković