Pirot: Od sedam polaznika obuke u pirotskoj Štampariji ‘’Pi press’’, koja je organizovana u okviru projekta ”Znanjem do posla”, tri praktikantknije su nakon uspešno savladane obuke dobile posao. Ovo je je konkretan rezultat realizacije projekta u Pirotu, a koji je za cilj imao obuku mladih ljudi za zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

 

Uspešno savladale obuku i dobile novu šansu

Pričaju da su veoma zadovoljne što su dobile ovu šansu i zaposlenje, a njihovim radom zadovoljni su i u ”Pi-press” štampariji.

– Veoma sam zadovoljna što sam dobila priliku da naučim ovaj posao, da steknem radna iskustva i dobijem šansu za zaposlenje, što danas nije nimalo lako. Posebno sam srećna i što sam dobila posao na kom mogu da primenim to što sam naučila, ali najvažnije – i da dalje napredujem. Dobro se uklapamo i nemamo nikakvih problema, niti sa poslovnim zadacima, a još manje sa kolegama – kaže jedna od novih radnica u ovoj Štampariji, Ana Djordjević.

 

Druga njena koleginica Viktorija Džunić dodaje da su za vreme obuke stekle konkretna znanja i ovladale veštinama koje su potrebne za ovaj posao.

– Nije nam sada  teško. Svi su nam izlazili u susret dok smo učili i sada se dobro snalazimo i uklapamo u kolektiv. Zadovoljna sam što sam dobila priliku da radim, a uz to je posao vrlo kreativan i zanimljiv – kaže Viktorija.

 

I Jovana Durmišević je kaže vrlo brzo zavolela ovaj posao.

– Još za vreme obuke mi je svaki korak u izradi knjige bio zanimljiv i nije mi bilo teško da saladam posao koji mi se dopada. Kolege su nam pomagale da što bolje ovladamo svim operacijama. Sada sam jako zadovoljna što radim i što imam mogućnosti da dalje učim i usavršavam se – kaže Jovana.

 

Direktorka ‘’Pi-press’’ štamparije, Dragana Pejić Ranđelović kaže da je obuku kod ovog poslodavca prošlo sedmoro nezaposlenih mladih, starosti do 35 godina.

– Tri radnice koje su kao deo projekta “Znanjem do posla” prošle obuke na radnom mestu, danas su zaposlene kod nas i to upravo na poslovima za koje su i obučene. Svih sedmoro kandidata je uspešno završilo obuku i bili smo veoma zadovoljni njihovim angažovanjem i stečenim radnim veštinama. Na žalost, trenutno nismo u situaciji da sve mlade koji su prošli obuku i zaposlimo, pa smo posao ponudili kandidatkinjama koje su za tu vrstu posla postigle najbolje rezultate. Ovo svakako ne znači da ukoliko situacija na tržištu bude povoljnija nećemo razmotriti mogućnost da zaposlimo i ostale kandidate- kaže Dragana Pejić Ranđelović.

 

Obuka na radnom mestu je veoma važna

 

– Jedna od prednosti projekta „Znanjem do posla” je upravo u tome što su kandidati još na na samom početku upoznaju sa radnom disciplinom i zahtevima posla, te kasnije nema problema sa njihovim uklapanjem u radnu sredinu. Da li ćemo učestvovati u sledećim projektima zavisi od celokupne situacije na tržištu. Što se tiče obuke na radnom mestu, to jeste jedna od najvećih prednosti ovakvih projekata s obzirom da kandidati osim što se upoznaju sa radnom disciplinom, prihvataju i način rada u pogonu, što je posebno važno kod manuelnih poslova- kaže Dragana Pejić Ranđelović.

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković