Beograd: U Srbiji je samo 14 učenika ove godine upisano na smer za zidara i to u građevinskoj školi u Beogradu. Za tesara nijedan, jer je zbog malog interesovanja smer ugašen. Kada završe mnogi odlaze u inostranstvo, prenosi RTS.

“Imamo slučaj od prošle godine gde nam je desetak montera suve gradnje koji su izašli iz škole svi su otišli u inostranstvo. Mi imamo nekoliko ljudi koji godinama borave u inostranstvu i dolaze kod nas da se  prekvalifikuju, dolaze iz Austrije, Holandije i Norveške najviše  zato što mi je potrebna diploma da bi tamo radili”, kaže Dragana Radovanović, direktorka Građevinske škole u Beogradu.

U poslednjih desetak godina broj zaposlenih u građevini prepolovljen je na 50.000, u proseku imaju 50 godina, a zarađuju oko 300 evra. Trećina građevinskih kompanija više ne postoji.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da su naše firme pretežno orijentisane kao kooperanti podizvođači nekih firmi iz inostranstva, a dobar deo ide u Nemačku, Irsku, Španiju i Francusku.

Očekuje se da masovna stambena izgradnja omogući i povećanje zarade građevinarima za 10 do 15 odsto.

“Ono što mene realno brine, kad govorimo o projektu stanogradnje jeste koliko će naše građevinske kompanije biti u stanju da se organizuju. Poziv građevinarima kao što smo to nekada radili kod infrastrukturnih projekata je – udružite se – to je jedini način da zaista uspete da završite ove poslove”, kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Procenjuje se da je Srbiji godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a da više od 300.000 domaćinstava nema rešeno stambeno pitanje.