Pirot: Milan Božić, direktor Tehničke škole Pirot o iskustvima na projektu ”Znanjem do posla”

Četrdesetak mladih Piroćaca prošli su kroz obuku za rad na CNC mašinama u radionicama i kabinetima Tehničke škole Pirot, jednog od partnera nedavno zvršenog prvog dela projekta  “Znanjem do posla” (E2E),  koji je realizovan uz finansijsku podršku vlada Švajcarske i Srbije.

 

Prvi krug projekat “Znanjem do posla” je završen i dodeljeni su sertifikati, a partneri i učesnici u projektu ističu odlična iskustva i spremnost da nastave sa praksom obuke mladih nezaposlenih za zanimanja potrebna privredi.

Partner na projektu Tehnička škola Pirot, u čijim radionicama i kabinetima je organizovana obuka za rad na CNC mašinama,  spremna je da se uključi u nastavak E2E projekta pod nazivom “Zaposleni po meri vašeg biznisa”.

 

“Naša iskustva su odlična. Smatram da ovaj projekat treba da se se nastavi, jer se pokazalo da je to izvanredna prilika za one koji su bili bez posla. U našoj školi osim teoretske nastave bila je i praktična obuka. Praktična obuka je posle obuke u školi, uglavnom organizovana u firmama kroz koje su prošli obuku, a neki od polaznika  su dobili i posao u tim firmama”,  kaže direktor Tehničke škole Milan Božić.

 

 

 

Božić napominje da je Tehnička škola plan i program obuke prilagodila upravo zahtevima poslodavaca.

 

“Mislim da je to najbolji deo te obuku jer su dobili znanja i veštine koje su potrebne poslodavcima, što je konačno i krajnji cilj –  da posle obuke lakše dođu do posla” , kaže Božić.

 

Na  obuci za rad na CNC mašinama bilo je angažovano dosta profesora ne samo  na teoretskoj, već i praktičnoj obuci. Oni su mlade obučavali za rad na CNC mašinama, odnosno za operatera na ovim mašinama.

 

“To što je naša škola bila uključena  u ovaj projekat je od velikog značaja za nas”, istakao je Božić , navodeći da se pored redovnog obrazovanja, škola bavi i dodatnim obrazovanjem odraslih, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom, jer ima licencu za obrazovanje odraslih.

Prema njegovim rečima, ceo ovaj projekat jako liči na dualno obrazovanje koje im predstoji u nekom budućem periodu na nekom od tri smera za koje škola ima sertifikat.

 

“Ovaj projekat koji je bio je mnogo interesantniji,  jer je obuka bila ubrzana i zato što se radilo, može se slobodno reći, po nalogu poslodavaca koji definiše to što mu je potrebno”,  kaže Božić.

 

Tehnička škola se priprema za nastavak projekta “Zaposleni po meri vašeg biznisa”. Projekat vodi konzorcijum u čijem sastavu su ZIP centar za mlade-biznis inkubator i Udruženje građana ”Osveženje” iz Pirota.

 

“Saradnja sa ZIP Centrom je odlična i mi ćemo je nastaviti. Očekujemo da budemo deo projekta ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”, pregovori su u toku i najverovatnije će to biti zanimanje automehaničarmza kojim ima potrebe u gradu“, rekao je Božić.

 

Colić: Zanimanja potrebna gradu

 

“Prihvatli smo da budemo deo ovog velikog nacionalnog projekta. Želeli smo da ciljevima ovog projekta dotaknemo i strateške ciljeve grada. Ispostavilo se da postoje poslodavci kojima je potreban kadar koji može da se obuči i da radi. Metod učenja na radnom mestu se pokazao kao pravi potez. Pokazalo se, takođe, da je industrija obrade metala zlatni rudnik u našem kraju. Naravno, pored obuke u ovom sektoru, značajne su za grad i obuke za grafičke operatere, vrtlarke, kozmetičarke, poslastičare, gerontodomaćice. Naravno, dragocena je saradnja sa Tehničkom školom u Pirotu i ostalim partnerima. Uspostavili smo Job info centar i Karijerni centar za mlade. Grad Pirot je shvatio značaj osnivanja Trening centra za mlade i učenja na radnom mestu i Startap centra. Očekujemo nove partnere”, rekao je na svečanosti uručenja sertifikata, direktor ZIP centra za mlade Miloš Colić  u ime konzoricijuma ZIP Centra u Udruženja Osveženje, partnera na projektu u Pirotu.

 

Novinar:  Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković