Kruševac:  Programer, advokat, forenzičar, inspektor, šminker i dvoje lekara – predstavili su svoja zanimanja kruševačkim srednjoškolcima na “Realnom susretu”, događaju organizovanom u okviru programa karijernog vođenja i savetovanja koje realizuje Karijerni kutak kako bi mladima pomogao da pri izboru njihove buduće karijere donesu pravu odluku.

Pred oko 150 srednjoškolaca koliko ih je prisustvovalo “Realnom susretu” u organizaciji Omladinskog saveta Kruševca i Kancelarije za mlade grada Kruševca, pričalo se o tome kako su se gosti odlučili za svoje zanimanje, koliko je njihova profesija zaista teška, šta su izazovi, a šta prednosti posla, koliku treba očekivati platu, koliko je posao cenjen u društvu, koliko se dugo traži posao u struci te koje su najbolje taktike za zapošljavanje.

Za Milicu Vučić, učenicu treće godine smera pravni tehničar u Ekonomsko trgovinskoj školi u Kruševcu, koja se dvoumi se da li da upiše Pravni fakultet ili nešto što ima veze sa kriminalistikom, “Realni sustret” je bio izuzetno koristan: „Ovo predstavljanje mi je puno pomoglo, jer su tu bili predstavnici obe struke koje su mi interesantne, ali oko kojih se još uvek dvoumim. Saznala sam dosta toga novog, ali i pored svega nisam još sigurna šta dalje. Ipak, čini mi se da sam mnogo bliže odluci jer imam više informacija“ kaže Milica.

Njena drugarica iz odeljenja Magdalena Miljković je oduvek želela da upiše Pravni fakultet zbog čega je i upisla smer za pravnog tehničara „Ovaj susret mi je pomogao jer sam dobila odogovore na neka konkretna pitanja na koje do sada nisam koga da pitam. Saznala sam da je pravosudni ispit težak i da je on izazov za svakog pravnika, ali nisam odustala od svog prvobitnog izbora“.

Andjela Nedeljković je na “Realni susret” došla iako tek završava osmi razred. Kaže da je to učinila jer ima različita interesovanja i potreban joj je savet kako da odabere pravo zanimanje.

„Dvoumim se između medicinske i muzičke škole. Volim muziku, bavim se pevanjem, ali me privlači i posao lekara. Bilo mi je potrebna pomoć da se odlučim jer su to dve potpuno različite stvari. Ovde sam dobila potvrdu da je medicina dosta teška i zahtevna, da traži veliku posvećenost, odnosno da je treba studirati samo ako si sto odsto siguran u to“ priča Andjela koja nakon susreta ipak daje prednost muzičkoj karijeri.

Profesionalci su odgovarali i na pitanja iz publike, a srednjoškolce je interesovalo koliko su određeni fakulteti teški, da li se nekada plaše dok rade svoj posao, da li je tačno da najbolje prolaze oni koji završe Beogradski univerzitet, kako se postaje forenzičar. Mladi su se takođe intresovali i da li ima korupcije u zdravstvu, sudstvu, policiji i koliko to otežava dobijanje posla.

Organizatori se nadaju da su kruševačkim srednjoškolcima pomogli da izaberu profesiju ili makar da ne naprave grešku i opredele se za zanimanje koje im neće odgovarati. Gosti su sa druge strane savetovali da se treba odabrati jedino posao koji volimo, da se tokom karijere stalno valja usavršavati i sticati nova znanja i veštine, da bi trebalo da budu vredni, uporni, radni.  Napomenuli su im i da nikada ne zaborave da budu dobri i lepo vaspitani građani.

“Realni susreti” su deo aktivnosti koje se sprovode u okviru Karijernog kutka koji je osnovao Omladinski Savet Kruševac u saradnji sa Kancelarijom za mlade Kruševca. Kroz radionice Karijernog kutka, koje mladima pomažu da donesu pravu odluku o svom budućem zanimanju, tokom 2018. godine proćiće 450 srednjoškolaca. Program obuhvata i testiranje osnovaca za profesionalnu orijentaciju kako bi sebi odabrali pravu srednju školu.

Znanjem do posla – Kruševac:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Kruševcu, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju četiri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 50 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja knjigovođe, zubnog tehničara, gumarskog tehničara i krojača.

Kroz program obuke za zubnog tehničara proćiće 10 mladih i za njega je izdvojeno 23.000 švajcarskih franaka. U programu obuke za gumarskog tehničara učestvuje takođe 10 mladih i za ovu svrhu obezbeđena su sredstva u iznosu od 26.500 franaka, dok će se za krojača obučavati opet 10 mladih u projektu vrednom 18.000 franaka. U četvrtom programu obuke na radnom mestu za posao knjigovođe za obuku 20 mladih izdvojeno je 13.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti štićenika i bivših štićenika Kazneno-popravnog doma. U ovaj je projekat uloženo blizu 38.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 55 mladih. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Kruševcu je konzorcijum koji čine Omladinski savet Kruševca i Grad Kruševac.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Jelena Božović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Kruševac – LINK
Omladinski savet Kruševca – LINK