Pirot: Mladi u Pirotu veoma su zainteresovani za obrazovanje na radnom mestu, a istovremeno je i broj kompanija koje bi želeli da obrazuju mlade radnike sve veći, navode u  konzorcijumu koji realizuje projekat  “Znanjem do posla”. Konzorcijum čine Zip centar za mlade-biznis inkubator i Udruženje građana ”Osveženje”, a poziv poslodavcima upućen je pod nayivom “mladi po meri vašeg biznisa”.

 

Teorijska obuka za polaznike će biti ponovo organizovana u Tehničkoj školi, najavljuje Mira Zlatkov iz Konzorcijuma  koji vodi projekat “Zaposleni po meri vašeg biznisa”.

 

“Imamo dva predloga prijava koje su do sada podnete i koje su poslate komisiji na ocenjivanje. To su predlozi za organizovanje obuka za dva zanimanja- za CNC operatera i zavarivača. Za ova dva zanimanja imamo šest zainteresovanih kompanija. Prošle godine imali smo odličnu saradnju sa Tehničkom školom i planiramo nastavak saradnje, ne samo oko obuke za CNC operatere, već i za druga zanimanja”, kaže Zlatkov.

 

 

Poslodavcima je upućen drugi poziv za organizovanje obuka na radnom mestu u ovkviru projekta “Znanjem do posla”. Mira Zlatkov navodi da postoji intersovanje i za zanimanja u oblasti ugostiteljtstva, tehničke struke, kao i obrade metala.

 

“O pojedinačnim prijavama se odlučuje na mesečnom nivou.Ovo je poziv za poslodavde sa iskažu potrebe za odredjenim zanimanja  pa u tom smislu saradnja je otvorena i sa drugim stručnim školama u zavisnosti od zanimanja. Svakodnevno prikupljamo pojedinačne prijave i trudimo se da povežemo kompanije koje imaju potrebe za istim  zanimanje”, kaže Zlatkov.

 

Poziv je otvoren do 31. marta naredne godine za sve one poslodavce koji imaju potrebu za obučenim kadrom za zanimanja koja su deficitarna.

 

 

“Putokaz do fakulteta”-da mladi budu što bolje inforisani

 

Udruženje građana ”Osveženje” i ZIP Centar već su relizovale projekat „Putokaz do fakulteta” koji je takođe deo projekta ”Znanjem do posla”.

 

U sklopu  projekta ”Putokaz do fakulteta” izrađene su brošure: „Vodič za buduće studente“ i „Vodič za studiranje u inostranstvu“, u kojima su sistematizovane i predstavljene sve informacije neophodne za izbor i upis željenog fakulteta, postojeća ponuda visokoškolskih ustanova u Srbiji i inostranstvu, kao i mogućnosti stipendiranja.

 

 

“Vodiči su promovisani u svim srednjim školama u Pirotu i dostavljeni su školskim službama zaduženim za karijerno vođenje i savetovanje.  Projekat je finansijski podržao i Grad Pirot. Ovim projektom hteli smo da mlade informišemo o mogućnostima upisa na fakultet, izboru zanimanja u Srbiji i inostranstvu, mogućnostima stipendiranja”, kaže Marko Cenić, karijerni savetnik u JOB Info centru u Pirotu kroz koji se sprovodio projekat.

 

 

Cenić navodi da je još 2016. godine je prepoznata potreba da se mladi informišu u vezi sa tržištem rada.

 

“Naš JOB info centar ima dva koloseka- jedan je karijerno savetovanje i vođenje i mogućnost zapošljavanja, a drugi je šta se traži na tržištu rada”, kaže Cenić.

 

U brošurama se nalaze sve relevantne informacije potrebne budućim studentima i moguće ih je u elektronskoj formi pronaći na sajtu Udruženja Osveženje.

 

“Hteli smo da vidimo koje su želje mladih i da se na neki način prate potrebe tržišta. Mladi su dobro informisani oko karijere i zanimanja koja se nude. Svesni su da je IT industrija nešto što je primarno kod nas, ali da postoji prezasićenost u ovoj oblasti”, objašnjava Marko Cenić.

 

Novinar i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković