Novi pazar: U potrazi za poslom nekoliko desetina novopazaraca obratilo su se Udruženju psihologa, kako bi dobili savete i stekli znanja i veštine koje će im povećati šanse da do posla i dođu. Novostečena znanja mogu im olakšati I izbor zanimanja kojim žele da se bave.

Priče I.M. i A.M su naizgled potpuno različite, ali ih povezuje želja da uče i rade.

I.M. je Rom, ima 34 godine i samohrani je otac koji ne može da nađe posao. Već nekoliko nedelja posećuje Udruženje psihologa Novi Pazar koje, u okviru projekta “Znanjem do posla – E2E”, teže zapošljivim grupama pruža uslugu karijernog savetovanja i vođenja.

“Ovo mi mnogo znači. Završio sam samo osnovnu školu i zbog toga nisam imao mnogo prilika da se zaposlim. Radio sam malo u “Gradskoj čistoći” i na održavanju Rekreacionog centra, ali sam sada nezaposlen. Bio bih presrećan kada bih posle ovog projekta došao do stalnog posla”, poručuje on.

Pored Roma, Udruženje ovu uslugu pruža i članovima marginalizovanih grupa poput mladih sa smetnjama u razvoju, mladima koji nisu zaposleni, ne obrazuju se niti usavršavaju, kao i mladima bez roditeljskog staranja koji napuštaju ili su skorije napustili hraniteljske porodice.

Jedna od njih je i A.M. (23), studentkinja pedagogije koja je pored karijernog savetovanja, uključena i u psihološke radionice.

Ona za E2E kaže da su radionice veoma zanimljive i da je naučila mnogo korisnih veština. Sada zna kako se piše biografija, konkuriše za posao ili razgovara sa poslodavcem, ali naučila je nešto što je važno u svakodnevnom životu.

“Naučila sam kako da se izborim sa tremom i stresom, kako da rešim problem sa drugima ili kako da komuniciram na asertivan način. Mislim da sam kroz ovaj program uspela da unapredim sebe i sigurno će mi stečeno znanje značiti u budućnosti prilikom traženja posla. Još nisam odlučila čime ću se baviti, ali će svakako to biti rad sa decom, možda kao vaspitačica”, kaže ova devojka.

“Da mladi razumeju sebe i prepoznaju mogućnosti koje imaju”

Adnan Aljković iz Udruženja psihologa ističe da karijerno savetovanje ima za cilj da mladima pomogne da bolje razumeju vlastite potrebe i interesovanja. Kroz savetovanje oni prepoznaju mogućnosti i olakšaju karijerne dileme razvijajući svest o novim, drugačijim, perspektivama u odgovaranju na profesionalne izazove.

“Savetovanje je organizovano u vidu individualnih sesija ili grupnih radionica na kojima sa polaznicima razgovaramo o njihovim profesionalnim ciljevima i planovima. Neke od tema koje obrađujemo su i traženje posla, pisanje biografija, intervjui, ali i problemi u studiranju i učenju, problemi sa motivacijom”, navodi Aljković.

On dodaje da je karijerno savetovanje namenjeno mladim od 15 do 35 godina starosti iz teže zapošljivih grupa koje su izložene povećanom riziku od siromaštva.

Projektom “Znanjem do posla – E2E” predviđeno je da usluge karijernog savetovanja dobije 700 mladih Novopazaraca.

Novinar: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković