Pirot: Udruženje građana ”Ternipe”  iz Pirota priprema se veoma ozbiljno za nastavak  projekta ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”

 

 

Udruženje građana ”Ternipe” iz Pirota, u partnerstvu sa Udruženjem ”Osveženje” i ZIP Centrom za mlade, učestvovalo je u projektu ”Znanjem do posla“, čiji je cilj bio povećanje zapošljivosti mladih iz ugroženih kategorija stanovništva, sa posebnim fokusom na romsku populaciju.

 

U okviru projekta ”Korak do posla” 23 Romkinje iz Pirota pohađale su obuke za poslove vrtlara, poslastičara, kozmetičara i gerontodomaćice.

 

Predsednica Udruženja ”Ternipe” Radmila Nešić ističe posle realizacije projekta da je veoma važno da se efekti obuke domah vide i da su u Udruženju veoma zadovoljni što su deo ovog velikog projekta.

 

“Romkinje koje učestvovale u projektu  veoma su zadovoljne, prošle su obuku za različite poslove i dobile su sertifikate. Jedna od polaznica obuke dobila je posao vrtlara u JP ‘Komunalac’”, ističe Radmila Nešić.

 

 

 

 

Druga polaznica, koja je završila obuku za poslastičara, dobila je posao preko programa HELP u jednoj kuhinji.

 

“Da nije prošla obuku kroz projekat  ‘Znanjem do posla’ i da nije dobila sertifikat, sigurno ne bi mogla da dođe do posla. Ona je zasnovala radni odnos na devet meseci i veoma joj znači stečeno znanje”, kaže predsednica Udruženja  “Ternipe”.

 

Ona dodaje da, pored ove dve polaznice, stečeno znanje već primenjuju još dve Romkinje koje su prošle obuku za poslastičara.

 

“One će, takođe,  uz pomoć HELP-a pokrenuti svoj biznis i stečeno znanje primeniti u praksi”,  kaže Radmila Nešić.

 

U ovom Udruženju se, prema njenim rečima, veoma ozbiljno pripremaju za nastavak projekta.

 

“Svakodnevno se mnogi Romi i Romkinje kod nas raspituju za nastavak projekta, za zanimanja za koja će biti organizovana obuka. Interesovanje je veliko. Naravno, sve te informacije u vezi sa konkursom za poslodavce imaju u Job info centru. Poslodavci se javljaju i mi sve to s pažnjom pratimo”, ističe Nešićeva.

 

Udruženje radi bazu podataka o mladim Romima u gradu, gde se evidentiraju i ažuriraju podaci o Romima i Romkinjama od 17 do 35 godina starosti, njihovom obrazovanju, stručnosti, socijalnom statusu, kompetencijama i interesovanjima za posao i dodatnu obuku. Ta baza podataka biće dostupna Filijali Nacionalne službe zapošljavanja Pirot, Job centru, poslodavcima i svima onima koji mogu da omoguće zapošljavanje ove populacije.

 

“Od kako je počela realizacija ovog projekta  javljaju nam se i stariji. Ova evidencija nam je veoma važna kako bismo imali podatke o romskoj populaciji, o njihovoj obrazovnoj strukturi, mogućnostima da se zaposle. Mladim nezaposlenim Romima pomažemo oko praćenja konkursa i pisanja radnih biografija”, navodi  Radmila Nešić.

 

Ona napominje da su odmah po završetku obuke u okviru projekta ”Korak do posla” razgovarali sa poslodavcima u javnim preduzećima koja imaju potrebe za radnicima.

 

“Zaista nas raduje činjenica što su neke od Rokminja uspele da se zaposle.To je dobro za sve praktikantkinje, ali i za javna preduzeća i ustanove koje imaju potrebu za radnicima”,  dodaje predsednica Udruženja “Ternipe”.

 

Projekat ”Korak do posla” u okviru programa ”Znanjem do posla” realizovalo je Udruženje građana ”Ternipe” u saradnji sa Udruženjem ”Osveženje” i Job info centrom, uz podršku tima Vlade Srbije . Program je rezultat saradnje Vlada Srbije i Švajcarske.

 

 

U očekivanju rezultata novog konkursa

 

“U toku je konkurs ‘Zaposleni po meri vašeg biznisa’ za nastavak projekta „Znanjem do posla”. Očekujemo da ponovo bude uključeno bar dvadesetak pripadnika romske nacionalne manjine i da će poslodavci ponuditi različita zanimanja. To je veoma važno za sticanje znanja i veština, jer dosadašnje iskustvo pokazuje da to naročito puno znači Romkinjama koje su uglavnom sa završenom tek osnovnom školom”,  kaže Radmila Nešić.

 

Tekst i foto:  Zoran Panić

Uredila:  Sandra Vlatković