Novi Pazar:  Kancelarija za mlade grada Novog Pazara, lokalni partner programa “Znanjem do posla” u ovom gradu, trenutno realizuje četiri aktivnosti osmišljene da nezaposlenim mladim ljudima u ovom gradu olakšaju put do posla.  U sklopu jedne od njih urađena je analiza lokalnog tržišta rada u Novom Pazaru, gradu sa visokom stopom nezaposlenosti mladih, koja je pokazala da lokalne fabrike nameštaja imaju problema da nađu slobodne tapetare. Kancelarija za mlade je reagovala i organizovala obuku za petnaestoro mlađih od 30 godina za posao tapetara.

“Oni praksu obavljaju u kompaniji ‘Numanović’ i ohrabruje nas informacija da je njihov menadžment zadovoljan onim što su naučili i planira da ih sve zaposli. Osim toga što su tokom prakse naučili sve radne operacije, njih petnaestoro je pohađalo i teorijsku nastavu o toj materiji u Akademiji ‘Oksford’ koja je partner u ovoj aktivnosti”, kazao je direktor ove ustanove Džemaludin Paučinac.

I dok je praksa tapetara već pri kraju, na osnovu sličnih analiza potreba na tržištu rada organizovane su i obuke za šivače i proizvođače mlečnih proizvoda koje su nedavno počele. Za prve u kompaniji “Maxers”, a za druge u mlekarama članicama Agro klastera “Pešter food”.

“Kao i kod tapetara, 15 nezaposlenih uči sve operacije šivenja, a istovremeno i pohađa teorijsku nastavu u Školi za dizajn. Za tehnologe mlečnih proizvoda smo organizovali predavanja profesora i stručnjaka iz Kraljeva i Pirota koji će ih naučiti kako da, pored tradicionalnih proizvoda poput jogurta, sira i pavlake, prave i trapist ili kačkavalj. Na taj način će obogatiti svoj proizvodni asortiman i biti konkurentniji na tržištu”, dodao je Paučinac.

Pored ovih aktivnosti koje bi trebalo odmah da obezbede posao za polaznike obuke, Kancelarija za mlade organizovala je i treninge i radionice karijernog savetovanja za učenike novopazarske Škole za dizajn koji će se za koju godinu naći na tržištu rada.

“U prethodnih šest meseci smo obučili 16 članova učeničkog parlamenta te škole koji su kasnije formirali vršnjačke timove za karijerno vođenje i savetovanje. Tako su organizovali brojne radionice na kojima su gotovo svim đacima Škole za dizajn objasnili kako da napišu biografiju, kako da dođu do informacija o fakultetima, obrazovnim profilima koji su traženi na tržištu ili zajednički razmatraju ideje za pokretanje sopstvenog biznisa”, kazao je Paučinac.

On se nada da će se ove obuke novopazarskih srednjoškolaca nastaviti i u narednom periodu i da Kancelarija za mlade planira da, pored Škole za dizajn, u ovaj program uključi još jednu ili dve obrazovne ustanove.

Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru sa 72.000 franaka podržala je Vlada Švajcarske.