Beograd: – Status radnika u Srbiji neće se promeniti dok god oni ne postanu hrabriji i ne počnu sami da se bore za svoja prava, rekao je Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Sloga, komentarišući situaciju u fabrici Olimpias u Nišu, čije su se radnice žalile da im šefovi ne dozvoljavaju da koriste toalete van pauze.

Podsetimo, portalu “Južne vesti” javilo se nekoliko radnica fabrike “Olimpias” u Nišu i požalile su da u toalet smeju samo tokom pauze. One su kazale da se izuzetak ne pravi ni kada neka od njih ima zdravstvene probleme zbog kojih mora često da koristi toalet. Takođe, one su navele da posle bolovanja trpe odmazdu šefova, koji ih tada, po kazni, “šetaju” iz jednog sektora pogona u drugi.

On je naveo da anonimne prijave ništa ne znače i istakao da je krajnje vreme da radnici shvate da sami moraju da kažu: “Ne”, jer  u suprotnom neće ni imati bilo koja prava.

“Pratimo situaciju koliko možemo. Uspeli smo da u Geoksu uz podršku međunarodnih institucija i protestima postignemo da radnici dobiju bolje uslove rada. Ali, ponavljam, mi ne možemo ništa da učinimo ako ljudi nemaju hrabrosti da kažu šta im se dešava pod imenom i prezimenom. Nemaju čega da se plaše jer ćemo im mi pružiti punu podršku”, kazao je Veselinović.

Izvor: novaekonomija.rs link