Novi Pazar:Svake nedelje desetak punih autobusa žitelja Novog Pazara otputuje za Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope kako bi radeći na građevini, bolnicama, gerontološkim centrima ili druge poslove obezbedili sebi i porodici pristojan život. U jednom od tih autobusa vrlo brzo će se naći nezaposlena defektološkinja Ena Kočan Murić (26) i njen suprug koji, kao nastavnik matematike i fizike, radi u jednoj osnovnoj školi, bez pune norme časova.

Već dve godine bezuspešno tražim posao i zbog naše egzistencije i budućnosti, suprug i ja smo odlučili da idemo za Nemačku. Učimo jezik već nekoliko meseci, a kada dobijem neophodne sertifikate čekaće me posao medicinske sestre u jednoj bolnici. Neću raditi posao za koji sam završila fakultet, ali ovde nisam mogla da se zaposlim ni kao medicinska sestra, iako imam završenu srednju medicinsku školu – priča Ena za E2E.

Mlada Novopazarka dodaje da će njen muž pokušati da nostrifikuje diplomu profesora matematike i fizike, ali da će mu za rad u nekoj nemačkoj školi biti potrebno savršeno poznavanje nemačkog jezika.

Želja nam je da dobijemo poslove za stalno u Nemačkoj, da imamo za normalan život i da tamo formiramo porodicu – ističe Ena.

Da Ena i njen suprug nisu usamljen slučaj da mladi bračni parovi sve češće napuštaju Novi Pazar u potrazi za poslom potvrđuju i u Evropskom centru za edukaciju i obrazovanje koji organizuje kurseve nemačkog jezika.

Broj žitelja Novog Pazara koji uče nemački jezik iz godine u godinu raste. Samo kod nas je broj polaznika ove godine duplo veći nego prošle. Većina njih su mladi ljudi i jezik uče kako bi imali bolje šanse da dobiju posao. Najveći procenat polaznika su medicinski radnici, lekari i tehničari – kaže profesorica Elzana Erović.

Iako je zvanično na evidenciji nezaposlenih u Novom Pazaru oko 18.500 ljudi, odlazak velikog broja ljudi, pogotovo tokom letnjih meseci, na rad u zemlje zapadne Evrope pravi probleme lokalnim privrednicima koji sve teže nalaze nove radnike.

Proizvodni kapacitet su nam veliki i mi stalno imamo potrebu za zapošljavanjem novih ljudi, ali ih sve teže pronalazimo. Mnogi se ređe odlučuju da rade u Nemačkoj na građevini nego u nekom pogonu u Novom Pazaru. Tačno je da će tamo možda imati veću platu, ali je taj posao neuporedivo teži, radi se po ceo dan, odvojeni su od porodice, drugova – kaže Aladin Rugovac iz kompanije “Maxer Jeans”.

Problema odliva mladih, često visokoobrazovanih Novopazaraca svesni su i u lokalnoj samoupravi. Gradonačelnik Nihat Biševac kaže da zbog toga svake godine povećavaju davanja iz budžeta za razne programe samozapošljavanja i razvoja preduzetništva.

Takođe, podržavamo sve programe koji omogućavaju prekvalifikaciju ili dodatno usavršavanje kako bi naši sugrađani lakše došli do posla u svom gradu. Na taj način se obezbeđuje adekvatna radna snaga našim privrednicima, a i smanjili bismo migraciju iz našeg grada – poručuje Biševac.

I program “Znanjem do posla” je podržao tri projekta koji za cilj imaju da 54 mladih iz Novog Pazara nakon teorijskih i praktičnih obuka za deficitarna zanimanja šivača, tehnologa u mlekarstvu i tapetara, lakše dođu do posla. Za realizaciju tih projekata Vlada Švajcarske obezbedila je preko 71.000 franaka.