Brisel:  Svetska ekonomska kriza koja je počela pre 10 godina i dovela do najteže recesije u istoriji Evropske unije, konačno je stvar prošlosti.  Privreda EU raste već petu godinu zaredom, a nezaposlenost je na najnižem nivou od 2008. godine. Pored toga banke u Uniji su jače, investicije su se ubrzale, a javne financije su u boljoj formi.

Komesar EU Pjer Moskovici , odgovoran za ekonomiju, oporezivanje i carine, izjavio je tim povodom :
– Deset godina nakon početka globalne krize, oporavak evropske privrede je potvrđen. Moramo iskoristiti ovaj pozitivan zamah da dovršimo reformu.

EU je u godinama krize radila na regulaciji finansijskog sektora, uspostavljanju finansijske stabilnosti evro zone, pružila potporu zemljama u finansijskim problemima, sprovodila strukturne reforme i podsticala ulaganja, te posebnu pažnu posvetila borbi protiv nezaposlenosti mladih.

Kao rezultat ovih aktivnosti, Ekonomska i monetarna unija EU značajno je revidirana, a evropska privreda, a posebno privreda eurozone, članica EU koje koriste Euro, ponovno je u formi.

Evropski oporavak je održiv i nezaposlenost se stalno spušta. Broj država članica čija je valuta evro povećao se od 12 na 19, a evro je sada druga najvažnija valuta na svetu. Od osam zemalja članica EU koje su primile finansijsku pomoć, samo Grčka je još uvek u programu podrške iz kojeg se očekuje da će izać sredinom 2018. godine.

Zahvaljujući odlučnoj reakciji na krizu, privreda EU se sada čvrsto oporavlja i Ekonomska i monetarna unija je snažnija nego pre, rekao je potpredsednik Valdis Dombrovskis odgovoran za euro i socijalni dijalog.

Izvor: europa.eu link