WBL (обуке на радном месту) Резултати у 2022.

WBL (обуке на радном месту) Резултати у 2022.

У првом кварталу 2022. године завршен је трећи јавни позив – „Запослени по мери Вашег бизниса“, који је резултирао са 66 успешно спроведених обука на радном месту у 55 компанија, оснажујући будућу радну снагу у Србији. Укупно, компаније су обучиле 586 младих, од тога 261 жена. По завршетку обуке компаније су коначно запослиле 419 практиканата (71%), од којих су 195 биле младе жене. Е2Е је уложио 61,7 милиона динара, а компаније 75,3 милиона динара, док су локалне самоуправе учествовале са 2 милиона динара. Током 2022. године, две јединице локалне самоуправе (ЈЛС) у Србији, општине Свилајнац и Топола, одлучиле су да издвоје средства за подршку организације обука на радном месту у компанијама са своје територије и укључе се у наш програм.

Четврти јавни позив – „Платформа за обуке на радном месту“ – покренут је 20. априла 2022. године и биће отворен до априла 2023. До краја децембра 2022. После селекције, програм Е2Е одобрио је 47 обука на радном месту у 40 компанија које су се обавезале да ће обучити 526 полазника. Е2Е предвиђа да ће допринети са 56,5 милиона динара, а компаније са 61,9 милиона динара, док ће ЈЛС издвојити 1,77 милиона динара. Тренутно је у процесу имплементације 27 обука на радном месту.

Највећи број радних позиција које су компаније тражиле биле су из металопрерађивачког сектора, односно CNC оператере, завариваче и браваре, док у сектору услуга такође расте потражња. Поред туризма и угоститељства, на чекању су додатне нове ИТ обуке (Junior Full Stack Developer и Blockchain Junior Developer).). Традиционални кооперанти у аутомобилској индустрији су такође редовни учесници програма са највећим бројем полазника на својим обукама.

Овом приликом Вас позивамо да сачувате 31. мај 2023. за наш предстојећи регионални догађај који ће се фокусирати на „Важност обука на радном месту за развој привреде Западног Балкана“. Регионални догађај у Београду биће организован у блиској сарадњи са ПКС и Инвестиционим форумом привредних комора 6 земаља Западног Балкана.