E2E Priča – Zlatkov: Akreditacija potvrda kvaliteta

E2E Priča – Zlatkov: Akreditacija potvrda kvaliteta

Pirot: JOB Info centar u Pirotu, partner na projektu "Znanjem do posla", krenuo je u proces sticanja statusa JPOA (javno priznatog pružaoca obuka) u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Prema rečima Mire Zlatkov, zadužene za obuke na radnom mestu, sve se to radi u okviru programa "Znanjem do posla" zajedno sa svim ostalim lokalnim partnerima na projektu.

Upitana da na osnovu iskustva oceni kakve su njihove reference za dobijanje akreditacije, Zlatkov je rekla da se dugo bave ovom temom, da su dosta radili na razvoju usluga karijernog vođenja i savetovanja i edukaciji zaposlenih.

“Job info centar kao karijerni centar pruža usluge karijernog informisanja i savetovanja. Krenuli smo u proceduru dobijanja statusa javno priznatog pružaoca obuka (JPOA). Status JPOA se dobija posle sprovedenog postupka akreditacije za šta treba da se ispune određeni uslovi. S obzirom naše da su u sada naše usluge zaista na visokom nivou, želeli smo da ovom akreditacijom dobijemo i potvrdu svega toga”, rekla je Mira Zlatkov.

Ona je istakla da im je u ovom poslu velika podrška upravo projekat "Znanjem do posla".

“Uradili smo zajedno plan i program koji je bio potreban za podnošenje prijave, kadrovske kapacitete imamo i potrebno je da se zadovolje i prostorni kapaciteti koji su propisani kao uslov. Trenutno radimo na adaptaciji našeg prostora kako bi i ti uslovi bili zadovoljeni”, navela je ona.

Dodala je da je to u isto vreme izazov za sve njih, ali je to i nova šansa.

“Sticanje ovog statusa biće potvrda kvaliteta usluga, usluge će biti standardizovane i to će nam proširiti mogućnosti ka drugim fondovima iz kojih će moći da se finansiraju naše usluge”, ocenila je Zlatkov.


Brojne radionice i obuke


“U minulih sedam godina realizacije programa Znanjem do posla, realizovali smo veliki broj radionica karijernog savetovanja u osnovnim i srednjim školama Pirotskog okruga i na području Niša i obuke na radnom mestu na području okruga, ali i Nišavskog okruga. Bilo je obuka za CNC operatere, zavarivače, šivače, magacionere, barmene i šankere, radnike u grafičkoj delatnosti, cvećare, radnike za rad u građevinarstvu... Kroz sve ove obuke i karijerno savetovanje prošao je veliki broj mladih ljudi. Trudili smo se da svima pružimo adekvatne savete i pomoć pri izboru srednje škole i fakulteta i budućih zanimanja.”

Zlatkov je na kraju naglasila da je posebno važno da se više od 65 odsto mladih, koji su prošli obuke na radnom mestu, zaposlilo u firmama gde je organizovana obuka, a to je i krajnji cilj i šansa za još bolji rad.


Tekst Zoran Panić / Foto: Arhiva Job Info centra / Uredila Sandra Vlatković