E2E Priča – Za obuke zainteresovano sedam kompanija

E2E Priča – Za obuke zainteresovano sedam kompanija

Kruševac: Interesovanje da, kroz projekat „Znanjem do posla“, obuči radnike za potrebna zanimanja za sada je pokazalo sedam lokalnih i porodičnih preduzeća sa područja Rasinskog okruga, a očekuje se da se i velike kompanije iz Rasinskog i dela Pomoravskog okruga uskoro prijave.

„Naš fokus za obuke na radnom mestu je išao u dva pravca, ka velikim kompanijama u Rasinskom okrugu i delu Pomoravskog okruga, koji uključuje Jagodinu, Paraćin i Ćupriju i drugi koji se odnosi na manje kompanije. Što se tiče velikih kompanija proces odlučivanja je malo duži zbog godišnjih odmora i njihovih procedura, tako da u septembru očekujemo veću prijavu tih kompanija.Za sada je sedam lokalnih kompanija i porodičnih firmi izrazilo interesovanje za zanimanja pomoćni CNC operater, CNC operater, šivač i konobar-šanker“, rekao je Ilija Jovanović iz kruševačkog Edukativnog centra, koji je u okviru programa „Znanjem do posla“ zadužen za obuke na radnom mestu.

Predstavnici ove organizacije istovremeno na terenu, u lokalnim sredinama, razgovaraju sa mladima, objašnjavajući im koje su mogućnosti i prednosti ovog programa.

„Cilj je da spojimo mlade, koji imaju potrebu da se zaposle, sa kompanijama koje imaju potrebu za radnicima. Takođe, kroz različite vidove usluga karijernog vođenja i savetovanja koda nas je tokom ove godine prošlo više od 1.200 mladih, a oni su potencijalni tražioci posla“, dodao je Jovanović.

Uskoro će biti objavljeni pozivi za obuku na radnim mestima u pomenutim kompanijama, a dosadašnje iskustvo pokazuje da je oko 87 odsto praktikanata ostalo da radi u kompanijama u kojima su se obučavali.

Jovanović je pozvao kompanije koje imaju potrebu za obukom mladih kadrova da se jave, podsetivši da u okviru pomenutog projekta mogu da imaju logističku podršku u pronalaženju kadrova za obuku, a i da dobijaju kofinansiranje troškova obuke.

„Važno je imati u vidu da mladi, koji bi želele da učestvuju u obukama, ne moraju da imaju obrazovanje iz struke za koju će se obučavati, kao i da je reč o plaćenim obukama“, istakao je Jovanović.

Polaznici prolaze teorijski deo obuke, koji većinski sprovodi škola koja obrazuje srodno zanimanje, a praktični deo se obavlja unutar same kompanije.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković