E2E Priča - Veštine komunikacije u fokusu

E2E Priča - Veštine komunikacije u fokusu

Novi Pazar: Kako se bliži kraj školske i akademske godine, osnovci, srednjoškolci i studenti spremaju se za odluke koje će im definisati budućnost, izbor škole ili fakulteta za nastavak obrazovanja, odnosno, izlazak na tržište rada i potragu za zaposlenjem.

U cilju da im pomognu pri donošenju tih odluka, Udruženje psihologa Novi Pazar, u okviru programa “Znanjem do posla, organizuje brojne radionice na kojima se obrađuju teme koje učenici i studenti prepoznaju kao najvažnije za njih.

Zbog toga je u prethodnom periodu organizovano anketiranje više od 200 osmaka i srednjoškolaca (učenika treće i četvrte godine) u Ćupriji i oko 190 studenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

“Rezultati pokazuju da je najveći broj malih maturanata zainteresovan za radionice profesionalne orijentacije, ali i za radionice za povećanje motivacije i samopouzdanja, kao i radionice za jačanje komunikacionih veština”, izjavila je predsednica Udruženja Zehra Hasanbegović za E2E.

Kada je reč o ćuprijskim srednjoškolcima, oni su u najvećoj meri zainteresovani za radionice namenjene povećanu motivacije i samopouzdanja, kao i komunikacionih veština. Zanimljivo je i da, iako pohađaju Medicinsku školu, što bi trebalo da znači da su izabrali svoje buduće zanimanje, znatan broj učenika te škole bi želeo da pohađa radionice profesionalne orijentacije.

“Možemo zaključiti da bi učenici i učenice ćuprijskih škola želeli da budu spremniji za odlučivanje o daljem školovanju i budućem zanimanju. S tim u vezi, radionice koje će se organizovati u narednom periodu imaće za cilj informisanje učenika i trebalo bi da utiču na proširenje njihovih interesovanja za različita zanimanja”, najavila je Zehra.

Rezultati anektiranja studenata pokazuju da se i oni suočavaju sa izazovom, naročito pri kraju studiranja, odabira kuda će se dalje kretati njihova karijera, pogotovo jer nisu dovoljno upoznati sa tržištem rada.

“Najveći broj studenata, oko dve trećine, pokazao je interesovanje za radionice kojima bi unapredili međuljudske odnose i to na prvom mestu timski rad. Veliki broj njih se opredelio i za radionice sa temom strah od javnog nastupa i motivacija. Iznenađujuće, veliki broj akademaca izrazio je interesovanje i za unapređenje veština komunikacije, ali i veština rešavanja problema i pregovaranja, kao i prezentovanja”, dodaje Zehra Hasanbegović.

Polovini studenata neophodna je pomoć oko pisanja radne biografije i intervjua sa poslodavcem, dok su trećini potrebne usluge karijernog informisanja, sa dodatnim informacijama o zanimanjima, slobodnim radnim mestima, mogućnošću sticanja radnog iskustva, daljeg usavršavanja i sticanja kompetencija neophodnih za obavljanje određenog posla.

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković