E2E Priča - Uspešna 2022. godina, sve nas je više

E2E Priča - Uspešna 2022. godina, sve nas je više

Pirot: Kraj decembra je prilika da se naši saradnici iz Job info centra u Pirotu osvrnu na realizaciju projekta “Znanjem do posla” i najave planirane aktivnosti za narednu godinu.

U ovom prvom prilogu za naš sajt govore Mira Zlatkov i Ana Petrović, zadužene za realizaciju projekta “Znanjem do posla” u Pirotu.

Prema mišljenju Mire Zlatkov, ovo još jedna uspešna godina u realizaciji projekta “Znanjem do posla”.

“Pre svega smo ponosni na to što smo formirali Job info centar koji je prepoznat kao mesto gde mladi mogu da dobiju celokupnu podršku na putu od škole do posla. Ponosni smo i na to što su po uzoru na naš Job info centar i drugi partnerski gradovi počeli da formiraju ovakvih centara, čime se mreža karijernih centara u Srbiji”, rekla je ona

Njena koleginica Ana Petrović podseća da je javni poziv za poslodavce za realizaciju obuka na radnom mestu otvoren juna ove godine i traje do aprila 2023. godine. Govoreći o obukama na radnom mestu i kakvo je bilo interesovanje za ove obuke, Petrović je navela da je jedna obuka završena u firmi Photon Optronics u Nišu.

“Desetoro polaznika je završilo obuku, a osmoro je ostalo da radi u toj firmi. U toku su još četiri obuke za 17 polaznika. Reč je o obukama za zanimanja CNC operateri, konobari/šankeri, šivači, knigovođa- referent uvoza i izvoza. Imamo jednu odobrenu obuku u oblasti IT sektora koja će krenuti početkom sledeće godine. Takođe, još nekoliko prijava čeka na odobrenje i realizaciju početkom sledeće godine”, rekla je Petrović.

Upitana kakvo je bilo interesovanje privrednika za obuke i kako su im u Job Info centru pomagali oko izbora kadrova, Zlatkov je ocenila da je podrška u izboru kandidata kompanijama jako značajna, jer mnogi nemaju posebne službe za kadrove (HR) u okviru kompanija.

“Mi raspisujemo javni pozim za mlade koji žele da se uključe u program obuke, prikupljamo njihove prijave, informišemo ih, radimo sa njima potrebne testove, razgovore i odgovarajuće kandidate upućujemo kompaniji koja obavlja finalnu procenu i bira kandidate za obuku”, navela je Zlatkov.

Kad je reč o planovima za 2023.godinu i nastavak realizacije programa “Znanjem do posla”, naše sagovrnice kažu da se u narednoj godini nastavlja poziv za poslodavce.


“Kompanije će imati priliku da se do aprila prijavljuju za određena zanimanja. Takođe nastavljamo sa aktivnostima karijernog vođenja i savetovanja u školama, ali i u našem centru. Radićemo na razvoju mreže Job info centara na standardizaciji naših usluga. Nadamo se da sledeće godine steknemo i status javno priznatog pružaoca obuka u oblasti karijernog vođenja i savetovanja za šta smo podneli zahtev ove godine”, rekla je Ana Petrović.

Aktivna uloga lokalne zajednice

Model obuke na radnom mestu Gradska uprava uvrstila je u Lokalni akcioni plana zapošljavanja od 2021. do 2023. godine

“Ovo je druga godina kako i preko Lokalnog Akcionog plana zapošljavanja realizujemo program obuka na radnom mestu sa kompanijama u Pirotskom okrugu. Ove godine u ovaj program uključilo se 11 kompanija i obučeno 15 osoba od kojih se devet odmah posle obuke zaposlilo u kompanijama u kojima su se obučavali”, rekla je Zlatkov.

Tekst Zoran Panić / Foto: Zoran Panić i arhiva Job Info centra / Uredila: Sandra Vlatković